Wednesday, August 26, 2009

Selamat Pengantin Baru Fara & Hayauddin

Selamat Pengantin Baru utk Fara & Hayauddin
semoga bahagia hendaknyer hingga ke akhir hayat





Congrats to fara, yg selamat mendirikan rumah tangga pada 08082009 yg di adakan di Seksyen 7, mmg cantik all the decoration of it's dewan. Hope their marriage will be lasting forever.

Monday, August 24, 2009

Baby Marah Mama ke??

Hari nie dah hari ke3 berpuasa, banyk gila dugaan berpuasa bagi org yg mengandung seperti ku ini. Hari Sabtu & Ahad baby tak bnyk bergerak maybe sahur dah mkan bnyk, aku dan husband pun tak keluar ke mana rehat di rumah sahaja. Tpi hari nie tak tau knapa baby mcm marah sngat, duk tendang2 jer mama dalam perut, maybe lapar sangat kot, sbb mama tak mkn bnyk pagi tdi, tak lalu nak mkn. Tendang dari pagi smpai ke ptg. Kene usap perut dan ckp mama puasa hari nie sorry tak mkn bnyk tadi, baby sabar tau. Sabar for mama. Balik umah buka puasa, mkn jer baby dah happy menari jer, atau baby rindu kat papa yer. Rindu papa usap perut mama.




happy mama




dah besar dah perut ku



hope my baby more cute than this baby







*mama sayang baby*

Thursday, August 20, 2009

Missing You



This months (Months Of Ramadhan), bulan yg mengingatkan aku pada



1-memori puasa bersama arwah ibu, adik rindu sngat pada mak (Al Fatihah utkmu mak)
2-tahun nie, aderlah tahun ke2 anak buah ku bepuasa dan raya tanpa ayah (yg telah meninggal dunia pada mlam ke 10 ramadhan tahun lepas)
3-aku tidak lagi berbuka dan bersahur puasa seorng diri, aku kini punyer teman iaitu suami dan baby yg kukandungkan nie








*praise for your love, my husband*

Wednesday, August 19, 2009

Malas? Stress?? or Mengada-ngada???

mama.... baby no mood


Tengok gambar baby nie pun dah saikokan, mcm nielah keadaan ku ketika ini. Semua ader malas tak tau berapa peratus, tambah ngan stress tahap cipan (ader ke stress cipan) dan juga ke aku yg bertambah mengada2. Aku pun tak tau, mane kategori aku atau pun semua 3 in 1.


Malas


Malas ku makin berganda2 sejak mengandung, tpi yg pelik aku tak malas kat umah aku hanya malas di ofis ku, pandai pulak malas aku nie memilih tempat. Kat umah aku still rajin masak, buat kerja2 rumah, kemas umah, lipat baju, cuci toilet ish mcm2 lagilah. Tpi bila jejak je satu jari ke ofis, adoi terus malas. Mcm ader tak kene jerkan. Yerlah keje bertambah bnyk bukan bertambah kurang. Final account bnyk nak kene finalised, astro final account, elken final account dan juga new upcoming tender nak kene prepare diri utk measurement for Elken Kota Kinabalu coz next week the drawing akn start masuk for us preparing BQ. Aku berharap sngat aku tak tergolong dalam team tue nanti. Mintak2 mintaklah if yes aku kene pulang lewat. Adoi... ku tak mahu......!!!




Stress



Bila dah malas stress lagi pulakkan, stress dengan keje bertimbun. Stress ngan budak ofis, stress bawa kete pegi dan balik keje, stress tak tau nak mkn per?? stress tak tau nak beli brang baby, stress tak ckup tido... amboi bnyknyer stress ibu ngandung nie. Alah tue stress yg kejap ader kejap takder.





Mengada-ngada



Kalau stress dah campur malas, biasalah dtglah penyakit ngada2, tak mo buat keje, badan lenguh nak sandar jer kat kerusi ofis nie + tido, hihi. Kalau balik umah dah start ngada ngan husband, tpi ops bukan aku yg ngada2 ok tapi husband ku yg kejap2 suruh aku garu kepala dia, garu badan dia, adpi ingat aku tak der keje lain ke??? Hihi patut aku suruh dia urut badan aku nie, tpi takper janji mlam dia dah peluk aku + baby, so bergandalah mengada2 aku.








*di saat ini rasa mau tidor*

Tuesday, August 18, 2009

Footballer Dalam Perut???

Today my baby dah 25 weeks, dah 6 months dia dalam perut mama dia, smakin membesar dengan kasih sayang ku dan suami. We all love this baby. Yup pejam celik dah lagi 4 months this baby nak tgk alam ini. Mama luv u sayang. My baby dah semakin nakal dalam perut, suka sngat main bola, dok tendang jer perut mama dia. Setiap kali aku letak tangan atas perut sure kena tendang, entah aper this baby buat dalam perut. Kadang2 boleh gelak sorang2 bila fikirkan keletah baby nie. Msa baring nak tido baby nie sibuk main dalam perut. But that morning baby kejutkan mama bangun tido, sbb mama malas bngun pie keje, wah mmg kuat tendangan dia. Maner tau boleh jadi mcm David Beckham dan Christian Ronaldo, pemain bola yg hebat. Really nak share my feelings right now, aku mmg bersyukur dengan adernya this baby. Yup aku tak rasa sunyi lagi, hidup aku makin sempurna penuh dengan kasih sayang tpi setiap kali aku akan terfikir pada arwah ibu ku. I miss u and Al Fatihah untuk mu ibu. Siapa nak jaga adik nanti bila dalam pantang?? Yup sedih bila terkenangkan persoalan itu. Mak mertua tak samer ngan ibu sendiri? Ok stop on the sad part. I'm grateful what i have now, jgn greedy ok.



25 Weeks and More Week to go






The baby now weighs nearly 1.5 pounds/ 660 grams and is approximately 13.5 inches/ 35 centimeters long from crown to heel. He makes breathing movements but has no air in his lungs yet. At 26 weeks, fetal brain scans show response to touch. If you shine a light on your abdomen, your baby will turn his head, which according to researchers, means his optic nerve is working. At every
antenatal visit, your doctor will take your blood pressure and do tests on a sample of your urine. In this way, pregnancy-related conditions such as pre-eclampsia and diabetes can be detected and treated. Your fingers, wrists and hands may be feeling achy and numb. The carpal tunnel in the wrist is swollen, as are many other tissues in your body. Nerves that run through the tunnel end up pinched, creating pressure that manifests itself as shooting or burning pain. Wearing a brace may help; so will taking vitamin B6. Talk to your doctor about other ways to cope. Find out about natural remedies for numb or achy fingers















*i'm a happy mama*

Monday, August 17, 2009

Baby Shopping


Hari Ahad yg lepas aku dan husband cadang nak beli brangan bayi sbb ader baby fair kat Jusco Balakong... so this is our first shopping spree utk beli barang baby usia kandungan ku pun dah 6 bulan. Just tak bnyk yg tinggal kami just beli basics things jer mcm lampin, mittens, set barangan bayi, mcm lotion, bedak, barang mandi tpi kami beli pek kecik sahaja takut nanti bila beli yg besar allergi pada baby. Aku pulak asyik khusyuk tgk barang bayi dan harga pun agak berbaloi utk di beli. Bnyk jugak less.




nie set tidor baby (baby mattress) warna biru sngat cute kan dan murah sahaja....




nie pulak baby mittens












*baby, kaki mama lenguh gila... papa nak bubuh mama dalam trolley

Friday, August 14, 2009

Breastfeeding & Baby Online Shopping Spree

Hari nie pun dah hari Jumaat, yahoo esok cuti. Tahap kemalasan hari jumaat mmg agak melampau, sambil2 malas buat keje sambil tue aku browsing all the web yg ader jual barangan baby and also info pasal breastfeeding. Knapa tiba2 aku terfikir utk bagi susu ibu pada anak ku? Entah rasa aku pun tak tau jawapan itu, tpi bagi ku bnyk pro and contra bagi sesiapa yg berhajat nak bagi susu ibu pada anaknya. That depends on how are you ready on mentally to do this things. Ini bukan main2 tau anda perlu komiten utk melakukan ini. So first thing yg aku kene buat is to get a lot of information on breastfeeding, then baru aku akan decide whether to breasfeed or rather took susu lembu bagi baby ku minum. I need time and also guidance for this.



Sambil baca on the relevant info on breastfeeding aku mula buka blog yg menjual pelbagai keperluan utk baby, utk breastfeeding dan mcm2 lagi, Melalui ini kita kan mula start compare tge price outside and also online web punyer barang. Klu bagi sesiapa new mama yg tak larat jalan, i mmg suggest u all utk go to shopping online also can get reasonable price. Sonok tgk all the products tpi bagi ku, aku tak tergesa2 utk beli barang walaupun aku dah 6 months. Baik slow and steady, buy what the needed things.


So kat bawah tue aku dapat 3 web yg provide a lot of products, so for new mum why not try to see all of this.......


http://www.enjoybreastfeed.com/






http://www.mybbstore.com/




http://www.littlewhiz.com/










*happy surfing everyone

Thursday, August 13, 2009

Congrats Noly




model tak menjdi tpi oklah nak tunjuk tudung




Aper kaitan tajuk nie dengan gambar kat atas tue??? Sorry a little bit sexy ader sikt lubang2. Actually nak wish congrats kat noly my frens (really good fren) now dia dah bergiat dalam bidang bisness online dengan jualan tudung secara online ini website beliau http://shawlnme.blogspot.com/. Dlam gambar tue merupakan cth tudung yag di jual olh cik noly nie iaitu tudung shawl. Design and colour tudung nie pun bnyk so ini merupakan first percubaan noly utk bergiat dlm bisness online. Aku pun tgh cari idea nak involve dlm bisnes aper tpi after deliver bru fikir nak jual pe.









Congrats Noly....leh bgi diskaun dah promote nie

Tuesday, August 11, 2009

"Antenatal Screening"- Test aper Ntah ???

Selasa lepas aku pegi ke HUKM for ambik darah, tak taulah ujian pe?? mcm2 lah HUKM nie nak suruh buat test itu dan ini, seawal pagi dah smpai coz tak mau lewat ke ofis, jam 8 pagi dah smpai saner, proses tak rumit kene jumpe Puan Rashidah tak tau siapa tue, tak jumpe pun, jumper nurse yg lain. Setiap test di HUKM kene bayar sebanyak rm 5.00, then pegi ke Makmal C, ramai yg dah tunggu ader yg kene ambik darah, minum air gula, mcm2 lah. Then nama aku dipanggil, yup ambik tempat dan hulur tangan, staff kat makmal tue pun dah kenal aku sbb klu nak ambik akulah org yg lain dari yg lain. Coz diaorg tak leh ambik dri lengan aku sbb urat terlalu halus jdi kene ambik kat area atas tangan, kira dekat urat darah jari (tak tau nak describe, tgk gambar baru faham)




tangan kanan





tangan kiri







Sesi ambik darah bermula, disebabkan the staff dah kenal aku, so dia ambik darah near the same spot dia ambik, malangnyer percubaan dia gagal, so aku budget yg dia try and error, so still dia cucuk dlm smpai rasa dlm daging still darah tak kuar, jdi smpai bila aku nak tahan sakitkan terus jerit adoi, sbb mmg sakit gila dan ini bukan pembohongan, then try ke tangan kanan, dia cucuk then tetus kuar darah tpi mmg sakit gila aku tak tau knapa maybe maser dia tarik dan pusing jarum ke kiri dan ke kanan membuatkan jari aku berdenyut. Dia pun buat keje dia, lagipun ambik darah bukan toreh perut, tue belum sakit bersalin lagi jdi kena tahan ok.Wah habis jer sesi tue, dua2 tangan aku berdenyut, boleh ke aku drive, tpi well kene kuatkan diri ok, bkn snag nak jadi ibu nie pengorbanan is penting.





24 weeks (6 months)





my baby dah 6 months, quite besar, suka tendang perut mama dia but he is the good baby boy, luv u sayang











Your fetus weighs more than 1.3 pounds/ 600 grams. Though she still has little body fat and her skin is thin and fragile, she's now well-proportioned. Her brain is growing rapidly, and she is starting to fill the space in your uterus. From crown to heel she could measure 11.8 inches/ 30 centimeters. If you went into labour at this time, however, many obstetricians and doctors would make every effort to halt the progress of premature labour to enable your baby to continue maturing. You may be noticing faint, red or brown streaks known as striae or stretchmarks on your abdomen, hips and breasts. While creams won't erase them, wearing a supportive bra may help prevent or minimise them on your breasts. They are very common at this stage of the pregnancy - about 90 per cent of women get them. After you've given birth, the reddish or brown pigmentation in the stretchmarks gradually fades, and the streaks become lighter than the surrounding skin.



Monday, August 10, 2009

Serabai Day

Erm kelakar tgk gambar kat bawah yg menunjukkan keserabaian terlampau aku sejak ngandung nie, pagi tdi tersnagat serabut kepala otak, sbb kene bangun awal pagi tuk bersiap2 ke Klinik Ibu Mengandung DBKL yg dibuka seawal pukul 7.30 pagi tpi mmg kene pegi cepat utk dapatkan no yg terawal. Alhamdulillah senang dapat parking tak susah, then terus jalan dngan laju ke klinik, tgk tak ramai pun ibu yg check up so budget no dlm 1-20, yup aku dapat no ke 15. Lpas aku sampai barulah ramai ibu2 yg smpai.



Erm nie nak tunjuk perut ke tunjuk per???




Hari nie nurse bagi ceramah mengenai cara2 memandikan bayi, mmg kelakar sesi nie coz ader demo pakai patung bayi, imagine itulah anak anda. Hari nie aku timbang dah naik 1.5kg lah, erm dah berat tpi dah ikut pertambahan yg sepatutnya dan aku kene suntikan hari nie. So mmg hbis awal hari nie dalam kul 10.00 pgi dah siap, so ingat nak pegi ke HUKM utk ambik darah tpi smpai HUKM parking sudah full jdi aku pun balik utk menuju ke ofis, lagipun lengan sbelah kiri berdenyut2 jer. Masih larat juga aku utk drive, lagipun perut ku tak besar sangat, still ok coz mengandungkan baby boy. harap2 bila kuar pun baby boy.



mama to be





Baby ku dah kerap bergerak, this is the time that u feel very grateful, thanks Allah for your precious gift that make my family so complete.














* sejak perut ku mkin bulat, husband dah start panggil aku chubby-chubby,maner ader chubby ok

Friday, August 7, 2009

Result MGTT Test

Actually smlam kene call utk tau result test, tapi lupe bawa buku HUKM pulak, so pagi tadi call, mmg berdebar gila, takut kalau aku ada kencing manis.



Dialog ku dan nurse




Mama : Hello nie hospital hukm ke?? saya nak tau result test mgtt sepatut saya call smalam tapi terlupa bawak buku
Nurse : Oh ok namer puan?
Mama : Puan Azila Hussain
Nurse : Kejap Yerk... ok result puan bacaan 1 4.20 dan bacaan kedua 5.70 so result dia puan bukan penghidap kencing manis.
Mama : oh ye ker?? allhamdulillah
Nurse : Puan nie nak bagitau, nanti puan leh dtg tak nak buat antenatal screening just ambik darah, tak payah puasa. So puan nak datang bila???
Mama : Oh saya rasa isnin, sbb isnin ader appoitment kat klinik ibu ngandung bandar tun razak
Nurse : Oklah tue puan nanti puan dtg terus cari saya.






appoitment book hukm




Daycare call for MGGT test




*yahoo i'm happy

Thursday, August 6, 2009

Perutku Makin Bulat








Sorry semua gambar kat atas tue bukan perut aku, sebagai contoh sahaja. Berita baik, perut ku dah semakin bulat, semakin comel... hehe perasan sendiri pulak yerk. Ramai dah perasan tht perubahan, husband dan officemate dah tegur perut aku semakin bulat. Rasa bangga gila dapat bawak perut nie, coz dalm perut nie ader permata yg paling berharga dalam idup aku. This week my baby dah 23 minggu lagi 17 minggu lagi aku nak bawa perut ku yg bulat nie. Harap baby *** mama nie makin sihat, selalu tendang2 mama tau. Dan sejak perut nie makin membesar, tulang punggung aku semakin sakit, ramai ckp yg sakit tue disebabkan aku nak menanggung berat badan ku dan juga berat baby, jadi skrg tidur mesti ke sebelah kiri bagi elakkan tulang punggung ku sebelah kanan sakit. Anyway i'm happy during my pregnancy.







Your baby now weighs a little over one pound/ 500 grams and measures about 11.4 inches/ 29 centimeters from crown to heel. Her hearing is well established and she can make out a distorted version of your voice, the beating of your heart and your stomach rumblings. Loud noises often heard in utero, such as the barking of a dog next door or the roar of a vacuum cleaner, probably won't bother your child when she hears them outside the womb. Some studies seem to indicate that the unborn prefer classical music. In addition to advances in your baby's hearing, her lungs are developing to prepare for breathing. She's swallowing but she normally won't pass her first stool (called meconium) until after birth. As for you, you may feel clumsy now that your centre of gravity has shifted. Your gums may bleed when you brush your teeth and your belly button, once an 'innie', may now stick out. Don't worry. It'll revert to its pre-baby state soon after you give birth.

Wednesday, August 5, 2009

Pregnancy, i luv u

i luv become a mother

Baru rasa gila keseronokan mengandung nie, semakin lamer semakin besar perut, rasa nak jadi seorng ibu nie betul2 menyentuh perasaan tambahan nielah anak pertama. Rasa seronok yg terkata. Walaupun dah takder mak, tpi still ader kwn2 dan suami yg menjadi tempat luahan perasaan. First day dapat tau confirm pregnant dari doktor, mmg agak terkejut?? Yup mampu ke aku nak jadi seorg ibu, sbb baru jer melayari bahtera perkahwinan sebagai seorang isteri. Tak rasa mcm mampu nak jdi seorg isteri dan ibu dengan cepat. Tapi fikiran negatif tue aku buang jauh2 dalam fikiran, sbb ini adalah rezeki tuhan, anak aderlah satu anugerah yg melengkapi kehidupan suami isteri.



pregnancy is just a beautiful gift

Lagi 4 months jer aku akan melahirkan anak nie, harap2 tuhan panjangkan umur ku dalam menempuh dugaan saat2 kelahiran nie, kwn2 aku yg lain pun tinggal masa jer nak lahirkan anak, seperti mama fish, mama linda, mama widy, mama asma dan ku doakan mereka akan mengharungi saat itu dengan tabah. Pejam celik jer skrg aku dah 6 bulan, erm takutnyer tpi inilah pengorbanan ibu, mengandung dan melahirkan aderlah satu episod paling indah dalam idup seorang wanita. Baby dalam perut ku pun dah start tendang dan tak pernah menyusahkan aku dalam bnyk segi. 1/12/2009 is my due date. Hope everything will be fine.



Dalam episod mengandung nie aku di dekati dengan penuh kasih sayang dari suami, mertua, ipar dan juga kwn2 yg selalu ader bersama ku. Tambah2 ibu mertua yg selau masakkan gulai tempoyak setiap kali aku balik kmpung. Erm siap bunngkus lagi tempoyak. terima kasih mak. Suami pulak, aper yg aku mau dia akan cuber sediakan, tahan dengan kerenah ku, perangai ku yg mcm2 nie, tpi tak pernah merungut, kwn2 ku yg sentiasa berada di sisi. Thanks u all. And also to my beloved baby. U are my strenght dear, mama luv u always.

MGTT Test

tangan yg dah di ambil darah




Last Friday 31 July, aku kene pie HUKM utuk buat MGTT Test. Actually aku tukar date tue, dulu suppose aku buat maser 27 July but keje mmg agak bnyk so aku postponed pader tarikh 31hb July tue. Sejak kul 12.00 mlm aku kene puasa dan pagi tue darah aku akan di ambil. Erm nasib baik parking tak penuh lagi sbb appoitment kul 8.00 pagi dan seawal 7.45pagi dah kuar, sbb perjalanan ke HUKM hanya 10 minit jer. So smpai jer kene pegi ke makmal C utk ambik darah, actually aku tak berapa takut nak ambik darah sbb sejak dulu aku aderlah penderma darah yg setia, tpi sebab dah lamer tak ambik darah dan nurse pun susah nak cari urat darah aku so darah aku kene ambik kat atas tangan, mmg agak sakit sikit tpi for my baby i'll do anything for him. coz he is my precious things.




After ambik darah kene minum air gula sebanyak secawan, erm aku tak tau tahap kemanisan air tue mcm maner, just duduk dan minum. Erm rasanya amat mengejutkan aku seolah2 aku minum air gula yg cukup pekat. tpi dapat ku minum jua sampai hbis. Then pembantu makmal tue terkejut tgk aku minum dgn begitu cepat, just dia ckp akak kene tunggu dalam 2 jam tau. Aku pun tanyer "adik akak leh minum air masak tak" jawapan nyer "klu akak nak minum, minum sikit jer yer?" so jam maser tue kul 8.10 pagi nak kene tunggu 2 jam, so lepak kat ruang menuggu konon nak tidur tpi tekak dah rasa perit. Just tahan jer, dah rasa penat duk jalan2 kejap dengan kadar yg agak perlahan coz skrg sebelah punggung aku mmg terasa sakit sngat.





Kul 10.10 pagi kene masuk makmal balik utk ambik darah kali ke 2, cucuk dekat area yg samer, tpi jauh sikit. Erm so the result akan dapat tau 6/08/09 ni by doing a phone call to HUKM, harap2 ok jer test tue, if no aku kene hadapi something, baby sayang mamakan. Harap2 mama kuat and still sihat dan dapat lahirkan baby ke dunia.

Monday, August 3, 2009

22 weeks Pregnant

Baby *** mama dah 22 mingu hari nie, mama syang baby, papa pun syang baby, harap baby nie akan sentiasa sihat.


22 weeks


The baby now weighs almost one pound/ 430 grams, measures nearly 11 inches/ just over 27 centimeters long from crown to heel, and is proportioned like a newborn, albeit a thinner version since her baby fat hasn't yet developed. Although she's getting heavier every day, her skin still appears wrinkled because she needs to gain more weight. The lips are distinct and the eyes are formed, though the iris (the coloured part of the eye) still lacks pigment. The pancreas, essential in the production of hormones, is developing steadily. Even this early, the first signs of teeth appear in the form of tooth buds beneath the gum line. Before you know it, your baby will be born, and soon after, her first teeth will come through. You've probably gained between 12 and 15 pounds/ 5.4 and 6.8 kilograms. Starting now, you'll begin to put on weight more steadily, averaging about half a pound/ 225 grams per week. You may crave certain foods and you may notice an increased (but not bloody) vaginal discharge. Both are a normal part of being pregnant.