Friday, December 24, 2010

Bila aku??




Bila aku rasa sedih,
Bila aku rasa tertekan,
BIla aku  rasa hidup ini tiada makna,
Bila aku teringatkan arwah mak,
Bila aku terkenangkan nasib hidup ku,
Bila aku tak mampu lagi nak menangis,
Bila aku tak punya sesiapa lagi?
Tapi yg pasti ini semua Qada dan Qadar Tuhan,
Muhasabahkan diri dan dekatkan diri pada Allah SWT.
Amin,
Moga Dengan-Nya aku temui kekuatan ku.

Wednesday, December 22, 2010

He's Turning One


Setahun dah berlalu my Lil Adam already one year, blessed to Allah atas pemberianNya. Walaupun pada mulanya kami tak menyangka Tuhan telah anugerahkan kami rezeki ini dengan begitu awal, padahal di luar sana ramai juga pasagan yg bertahun tahun berkahwin masih tak punya zuriat, aper2 pun itulah dikatakan rezeki dari Allah. Kelahiran Adam is the most precious things happened to me. Mama & papa luv u forever and ever.Ops aper yag aku merepek kan , tuelah dah lama tak berblogging kan nak reka ayat cam reka utk exam SPM pulak.

Latest update about Adam,
  1. dah 1 year sudah semestinya
  2. gigi ada 8 batang
  3. sangat nakal (bila ngan mama & papa dia)
  4. sudah kuruslah pulak (dulu dulu tembun jer, lanie kurus berat baru 10.5kg banyak gila susut)
  5. mmg kuat makan ( favourite makan nasik, ikan goreng, sup ayam, masak lemak pun dah telan)
  6. allergik pada makanan laut (nie mmg ikut bapak dia, lanie aku tak leh nak makan seafood lagik dah 2 org tak leh makan)
  7. mulut yang ampun tersangat bising macam bertih jagung
  8. teramatlah aktif (panjatmemanjat sudah menjadi kegemaran)
  9. sejak bapak dia bawak si kecik nie naik motor tiap2 petang, adam mmg suka gila naik motor, bila angkat siap nangis2
  10. suka main air hik hik
  11. masih tak leh jalan lagi (huhu takperlah perkembangan budak2 kan lain2, so JGN nak bandingkan anak saya dgn anak anda!!!)
  12. Amat dah jarang sakit dah, sejak duk umah org nie, cuma hari tuelah dia sakit lama. 

Story Picture of Growing Adam 



29 weeks pregnancy,
 dah nampak kan muka dia. Miss this big tummy, persamaan until now is the dagu. Hik hik. Miss this moment, how i wish u'll be in mama tummy forever, from the 1st day i wish  for a baby boy, coz too addicted to Nur Kasih and the name taht will be given to you is Adam. just for you.





Newborn, 
born 11.12.2009, with 3.73kg by emergency caesarean, the time that i would sacrifice my life for you my dear, you're my precious things.





6 months, 
my chubby Adam, tembam kan, time nie mmg cubit2 jer pipi budak kecik nie.






1 year,
mama just want to say that mama really luv u sayang. Walaupun mama tak tau sampai bila kita dapat bersama. This blog are dedicate to you. Make you knew mama really luv you and that 1 day you'll not forget me son.


Thursday, December 16, 2010

Bila???




Tajuk pun dah saikokan... hik hik. Taklah makcik yg jaga Adam sibuk tanya aku bila dan bila?? Bila aku nak kasi adik pada lil Adam?? Soalan maut nie?? Tgklah pada rezeki, kalau Tuhan izinkan aku utk menambah zuriat kembali. Rasany bukan utk masa yg terdekat ini. Yerlah soalan2 nie mmg takkan berkesudahan, 

1.tgh bujang org kan tnya"bila" nak kawin??
2. dah kawin, org akan tanya "bila" nak ada anak??
3. dah ada anak, org tanya pulak"bila" nak kasi adik??

Sampai bila2 pun org akan tanya bila dan bila... huhu so kita pun tak pasti bilakan. Manusia mampu merancang tuhan yg menentukan.

Saturday, December 4, 2010

I'm Not Regretted, I'm happy here

Lamanya tak berblogging, i'm so happy with my life as QS at KGP. Tiada penyesalan utk keputusan aku bagi terus stay at KGP walau pun ex boss aku panggil aku semula utk kerja kat sana. Takkan aku terlalu bodoh utk kerja dengan org yg memperkotak katikkan aku, aku tau aku hanya seorng Melayu tapi pleaselah don't double standard based on race types. Tgk pada my ability to do and complete your works. Tapi ex boss aku tak nampak itu bila tak ada workers baru panggil aku balik. No more CPK in me ok. No more working like "lembu' there. 


Tapi i'm missing myself to work with consultant firm, ada org cakap if we lama keje at consultant it beeasy for us if nak join contractor. Entahlah maybe aku dah biasa kerja consultant rindu time nak buat measurement, prepare bq,... huhu, but tapi tak  salahkan kalau kita nak get more experience in this construction industry, bila ada peluang get more exposure more and it can developed our QS skilled. So for this time walaupun ada jugak aku pergi interview waiting for better offer, i'm still ok working with this QS team. Thanks guys coz we always supporting each others. KPG Qs is the best team. 



Activity makan2 kami,
 time aku tgh segah teresa sbb makan banyak





Time utk celebrate someone besday

Wednesday, December 1, 2010

Ward Pediatric HUKM

21/11/2010 - 24/11/2010 adalah 4 hari 3 malam yg penuh cabaran bagi kami sekeluarga. Adam had been admitted at ward pediatric HUKM after diagnose with viral pneumonia. Pada mulanya Adam just get fever, selsema and  cough but a mild one. Seperti biasa kami dah preapare medicine but after 3 days dia still tak sembuh lagi, so pelik demam dah hilang tapi batuk dan selsema getting worse macam susah nak bernafas. Pergi klinik an -nisa then doc bagi nebulizer esoknya dia suruh kitaorg dtg sana utk one more nebulizer but doc kata lung kanan dia still ada bunyi. So dia kata baik refer pie hospital. Pergi bahagian kecemasan and HE admitted to ward. Yang buatkan aku very upset nurse yg ambik darah adam tue mmg bodoh dan menyakitkan hati aku. Dah cucuk jarum tak dapat darah dia lagi pusing2kan jarum, adam aper lagi meraung tak ingatlah. Huhu sampai menangis aku dibuatnya mana tak sedih tgk anak melalak. BONGOK tul. 




Adam lepas nangis lepas kene ambik darah, 
Sian anak mama.


Doctor pediatric diagnose adam kene jangkitan virus pada lungs dia. Then it make Adam barely to breathe. The solution is he needed to be nebulizer for 6 hour occasionally. Theres no ubat for this kind of sickness. What to do, tak sangka Adam suffered penyakit nie. Yg aku pasti Adam sakit sebabkan oleh environment kat rumah pengasuh dia. Rata2 semua budak yg dia jaga berda dalam keadaan yg tak sihat.. huhu so anak aku pun jdi victim jugak. What to do penyakit tak datg diaundang yer tak. Adam already dehydrated so kene masukkan air dalam badan dia, dia mmg tak mau minum susu dan makan. So after nebulizer Adam is getting better dan better. Budak2 ofis pun datang tgk Adam, thank you u all.



For Adam seolah2 dia faham dengan apa yg terjadi pada dia. Walaupun setiap kali nebulizer dialah yg suka meraung, siap kene balut dengan selimut utk mengelakkan dia bergerak. After several time doing the nebulization, praise to Allah he's getting better. For me this the first time aku dok ward setelah sekian lama, malam kat sini tersangatlah sejuk, aku yg dewasa pun boleh menggigil inikan baby nie2. That whay aku tak mau adam admitted kat sini lama2 sbb terlalu sejuk dan rasanya it can give effect to Adam. So u all can enjoy his picture taken by me at the ward.



My Baby Adam




Saya terpenjaralah mama!!!





Adam given nebulizer





Adam gigit free toys




My Prince is sleeping