Thursday, July 23, 2009

First Medical Check Up at HUKM





Aper kaitan HUKM dengan my post kali nie??? Erm 23hb Julai is my appoitment with HUKM, dan 1st check up for my pregnancy at HUKM, so kat saner mmg susah nak dapat parking jdi kena pie awal nak rebut car park. jdi dtg seawal kul 8.00 pgi, cari parking dahn pie pendaftaran, ramai gila pregnant woman yg dtg hari tue, perut pun pelbagai size. Ader yg dtg ngan husband masing2 maybe diaorg dah tak larat nak jalan lagi. For me aku still ok, still boleh jalan sorang tpi dalam kadar yg agak lambat. Bagi aku environment kat sini ckup ok, agak selesa dan nurse pun friendly, tak der masam2 maybe because still pagi lagi kot.



So nama aku pun di panggil, 1st step kene pie ambik berat sendiri dan ambik tekanan darah, so alhamduliilah berat aku dah naik balik, then blood pressure pun ok, dan 2nd step kene ambik ujian air kencing, so pun ok then kene tunggu utk scan baby. Mmg agak lewat nak tunggu ke peringkat scan, tapi alhamduliilah aku org ke 5 utk di panggil. Nasib baik dapat tukang scan pompuan, tarik baju, dan scan baby, erm baby dah besar dah senua tunbesaran follow aper yg sepatutnyer. Baby pun baik maser tue, tak gerak pun, mcm tau jer ader org nak scan. Then aku nie pulak bnyk tanyer, org scan tue pun dah tak ader mood, erm sorry disturbing your work.


Tiba2 terdetak rasa hati nak tanyer leh nmpak tak jantina baby, yup the answers dah boleh tau, jantina anak mama nie aper. Yahoo!!, then sesi jumpe doktor, aku rasa doktor nie baru grad, soalan pun soalan budak2 yg ditanyer, lantaklah, janji jiwa mama happy coz mama dah tau anak mama nie boy or girl. Nak turun tangga pie parking pun senyum sorang2. Erm siok nyer ngandung.. Then aku kene buat test MGTT, kene minum air gula, coz family aku ader history kencing manis, so next monday time utk test. Jumper doktor pun lagi 8 weeks appoitmnet , masa tue dah 30minggu, takutnyer.





hospital HUKM

Wednesday, July 22, 2009

Mama! Mama! Baby Dah 21 Minggu

Erm syang intan payung mama dah 21 weeks, harap baby nie akan sentiasa sihat. Mama will pray for you ok my syanag. Mama still demam, malam susah nak tido and the good things, i'm getting to get back my selera makan. Hope i'm gaining weight for my baby. So syang mama jgn nakal2 tau dalam perut mama. Mama & Papa sayang u so much.







The fetus now weighs about three-quarters of a pound/ 360 grams. Up until now she has been measured from crown to rump but from this point on the measurement will be from crown to heel. And from crown to heel she is approximately 10.5 inches/ 27 centimeters long. The eyebrows and eyelids are fully developed and the fingernails cover the fingertips. Your baby can now hear your conversations. If you talk, read or sing to your baby, expect her to hear you. Some studies have found that newborns will suck more vigorously when read to from a book they heard frequently in utero. If you want to try, pick a book now and read it out loud. Make sure you won't mind reading it over and over once the baby is here. It may be your baby's favourite bedtime story for a long time after birth. You're probably feeling quite comfortable these days. This, in fact, may be the most enjoyable time in your pregnancy. You're not too big yet, and the usual aches and pains associated with pregnancy like nausea, frequent urination and fatigue are for the most part gone. Relax and enjoy while you can. The third trimester is just around the corner and with it comes some mild discomfort from carrying a baby that is nearly full-term.

Tuesday, July 21, 2009

Demam!!!!!





Demam!!! Erm mama demamlah baby, mesti baby dapat rasa tahap kedemaman mama niekan, baby pun tak bnyk gerak, nie dapat dari jangkitan husband yg dah demam sejak dari jumaat. so aku pulak kena infection dri hari ahad mlm just rasa sore throat dapat tido berapa jam jer?? so hari isnin still gagah nak pie ofis nak semua org ofis tau yg aku demam ok, no main2. kul 9.40 smpai ofis sbb highway so jammed then kul 11.30 pgi rasa badan tak larat lagi so decide blik pi klinik. Yup mama demam, sore throat, semua aderlah. Nie pun still tak ok lagi nie, demam lagi esok ader check up kat HUKM harap2 hospital boleh bagi mc smpai jumaat. Tak tau nak taip per, sbb kepala poning.

Thursday, July 16, 2009

This day

Syang, mama pnatlah hari nie.... Erm pagi tadi kene panggil dngan principal, he's asking why the payment certificate of payment are late issue to LCL??? So pagi nie aku just answers what he want to know, the truth ok. Just said it give to me on monday 6th july, already finish preparing but need to wait for the M&E certificate, their agreed amount. So i ask LCL to chase, until 13th i just get the figure. So then others issue coming on the discrepency of units, just hadap jerlah bos aku nie, erm perut pun dah rasa agak tegang. Anyway i'm good on answering back thats why he just dislike my way of answers, he's dislike people to answers his back. Anyway bos i'm just protecting myself, blaming others also not a good attitude. Stay firm is the best options. i've learn this through my working experience, theres a time they will bullied you back and on that time u just need to know which stands you on. Be protected!!






this claim, this headache




So tak tau knapa this week aku kuat mkn chocolate, erm maybe coz of the working stress. Just enjoying my self. Aper2 pun baby sukakan?? So hri nie dapat rasa movement baby, so agak senak perut ketika ini, aper lagi aku akan selalu usap perut, bagi baby rasa my touch. Smalm husband ader beli play station yg merupakan toplist priority dia. So skrg dah mula addicted on that, takperlah lagipun dah lama dia mengidam that things. Hari nie nak balik awal coz nak pie pasar malam, nak beli brg basah sikit, mcm ikan, daging & ayam , sayur utk buat stok masak next week.




sodapnyer kan baby

Wednesday, July 15, 2009

Miss You & Happy Besday Bro

my bro wearing t-shirt hitam, yg berdiri



Siapa dia yg aku rindu??? Aku rindukan abg ku (memakai baju hitam), he is my bro and the only bro that still alive in my siblings. Our age gap just only one year. We are close, so close when in the kids age, nakal same2, main sama2, main kapal angkasa dalam terowong, mandi dalam parit dpan umah, main basikal, aper pun bersama. Yup masa sekolah rendah we are both top students in school. Siapa tak kenal Azlan Shah (nerd boy ketika itu) ??? Siapa tak kenal adik dia?? Yup kami sling terkenal until dia msuk asrama ketika darjah 4, aku dah tak der abg, no time together anymore. Bro i miss that time!!




Then we all masuk boarding school, dia masuk MCKK aku msuk MRSM, time tue we still close, but that "things" ruins our relationship. We become strangers although we are siblings. We totally become different already. How?? Why?? But i'm still his little sisters. But with huge different, theres a barrier that make us not trying to become that old siblings. After mak meninggal abg dah berhijrah ke United Kingdom utk further study di tanggung oleh Petronas. On that time i knew that i will not seeing him for about how many years. Yup raya terakhir yg aku ingat aderlah bersama dia, ayah dan aku jua, Sungguh menyayat hati. Then the last year aku raya tanpa dia hanya aku dan ayah. Yup i truely miss you.







I just want to say i'm proud that i'm your sister, your little sisters.
Please don't forget me??
Please be happy for me??
Please pray for my happiness.
I miss you
Hope Allah protecting you there
For your safety,
For Your Happiness














Happy Besday My Bro
13th July







* abg ketika adik menulis this entry, i'm crying
if our mother still alive, we will be happy is it

Tuesday, July 14, 2009

Mama! Mama! Baby dah 20 Minggu

Sayang intan payung mama dah 20 minggu dalam rahim mama, semakin membesar, agak semakin comel mcm mama & papakan??? Bila dah smpai angka 20 rasa cam tak sabar jer nak lahirkan baby nie cepat2 sbb idup mama & papa sudah lengkap dngan adernya baby nie. Ramai dah tanyer aku dah leh start scan utk tau jantina baby nie, erm next week baru leh tau baby nie girl or boy ok. Ramai jugak kwn2 aku dah melahirkan anak pada tahun nie, so this year bnyklah junior mama masing. Ok sayang, jngan nakal2 tau dlm perut mama, mama syang baby, papa pun syang baby. malam2 aku akan nyanyikan lagu tema famili kami sambil usap perut.... dok buat lirik sndiri.



mama ayang papa
papa ayang mama
mama ayang "abby"
papa ayng "abby"
abby ayang mama
abby ayang papa







Your baby measures about 6.5 inches/ 16.5 centimeters from crown to rump and is steadily gaining weight. A whitish coat of a slick, fatty substance called vernix caseosa begins to cover your baby and protects the skin during its long immersion in amniotic fluid. It also eases delivery. The baby's swallowing more this week, good practice for the digestive system. After your baby takes in amniotic fluid, his body absorbs the water in the liquid and moves the rest into the large bowel. Be extra vigilant about getting enough iron. Your baby needs it to make red blood cells, among other things. In fact, it's almost impossible for you to get too much from food alone without overeating. Iron-rich foods include lean red meat, poultry, fish, lentils, spinach and iron-fortified cereals.

Monday, July 13, 2009

GERAM!!!!!!



aku geram seperti wajah di atas.............












Geram!!!
Geram Gilos!!!
Nak Resigned!!!!
Menyampah!!!!
Macam Bagus!!!!

Today Check-Up

So hari nie, kul 6.00 pgi dah bngun, solat subuh dan hari nie ader check up kat klinik ibu ngandung DBKL so budget dalam 7.15pgi nak pegi, so allhamdulillah dapat parking dkat area kwasan klinik tue so tak payah jalan jauhlahkan taulah kawasn flat mmg akan ader problem klu itk park kete. Jadi ingatkan smpai kul 7.30 pgi akan dpat no linkungan 1-15, adoi rupenya dah ramai org dan aku aderlah org yg ke 25, erm mmg agak sesak ketika itu dalam klinik, sonok ramai ibu ngandung. Bagi menyenangkan proses check up, kami akan di minta bawa air kencing dari umah, mulanya aku rasa sangsi ngan kaedah ini mcm terlalu kotor, yerlah nak simpan air kencing sndiri dalam botol dan bawa dari umah.




Actually aku rasakan ia agak bagus kerana ia mempercepatkan proses check up sebenarnya, geli ke tak geli ke, air kencing masing2kan, nak geli aper???? So check berat, aku dah reduce weight sbnyk 2 kg, yahoo dalam hati, then check blood pressure also ok walaupun sabtu dan ahad aku dah telan ikan masin yg sodap yg amat tue. siap husband sound jgn mkn ikan msin nanti check up ader problem pulak nantikan. Erm alah husband niekan rilekslah, baby nak mkn kan??? So sesi utk check perut, nurse marah aku pasal weight, dia kater suppose berat aku makin naik, knapa turun??? erm so aku explain kat nurse aku tak mkn nasi coz tak lalu sngat, so dia ckp tak bagus nanti baby kecik and weight kurang, so sesi bebelan pun dah mula. alah teguran utk kebaikan tak salahkan.



So dalam kul 10.45pagi dah hbis check up, so after this aku akan tunggu seawal pukul 6.45 pagi di depan klinik nie untu adaptkan no yg terawal. So anyway i'm happy coz i dah mkin sihat, makin kuat tak letih mcm dulu lagi because of you my baby, mama akn jaga diri mama dan baby.

Friday, July 10, 2009

Wonderpets

Erm skrg aku dah addicted to this cartoon, quite amazing how it effects child right now, ape2 pun enjoy tgk cartoon nie.....





Apa yg penting???
kerjasama






Erm... Blog! Blog! (Let it be)

Penat dah rasanyer cari why blog jadi mcm nie, so smlam dah decide just biarlah blog ini berwajah seperti ini, ini just my blog, my smiling days, walaupun tak secantik blog org lain, janji ia merupakan blog kesayangan saya, keeps my memory safe, with this new journeys as a wife, an upcoming mama with my beloved baby. Someday i'll show my baby this my life journal with you as the part of me.





Yup ok guys, anyway i hope you'll enjoy the simplicity of me.



Enjoy reading this blog as your private reading...






Thanks







Lady Bug Note Generators

Thursday, July 9, 2009

My Baby 19 Weeks

Baby mama dah 19 weeks dalam rahim mama, cepat masa berlalu, tak sabar nak tau jantina baby sbb mama nak beli brg2 baby tau dan prepare namer utk baby. Ramai tanyer mama nak baby girl or boy?? Actually jantina aper pun takper janji babay sihat... erm biasalah ayat standard. Mama harap baby sihat ok, jdi baby yag baik ok, mama dan papa syng baby so much....


19 weeks
You're halfway there! The top of your uterus now reaches your belly button and will grow about a centimeter per week. The fetus measures around 6 inches/ 15 centimeters long from crown to rump and weighs about 9 ounces/ 240 grams. She has started to swallow amniotic fluid, and her kidneys continue to make urine. Hair on the scalp is sprouting. Sensory development reaches its peak this week. The nerve cells serving each of the senses - taste, smell, hearing, seeing and touch - are now developing in their specialised areas of the brain. Nerve cell production slows down as existing nerve cells grow larger and make more complex connections. If you're carrying a baby girl, she already has roughly six million eggs in her ovaries. By the time she's born, she'll have about one million. You may have felt the kicking and somersaulting of your growing baby. At times, you might find that she is so mobile that you can't sleep. The next 10 weeks or so will be your baby's busiest and most active time, until the womb gets too crowded.

Happy Besday Mama

Detik 12 mlm, dah 6 julai yahoo its my besday dan mama semakin tua nie baby, saya pura2 tidur, tup2 ade ciuman kat pipi dari papa dgn bisikan kata2 kat telinga mama "selamat hari jadi mama" erm sungguh syhadu saat tue, tpi still sy pura2 untuk tidur. dalam hati just can say thanks sayang for all the love that u give, i'm already had the most beautiful family and with you as the part of me, masa tue dapat rasa baby gerak2 sikit, maybe happy for me.




Pagi tue pun sbelum papa pie keje, sya buat cam biasa jer sajer nak tgk reaksi dia, mmg dah jadi rutin sebelum papa pie keje sya akan cium tngannya, dan yup dpt lagi morning kiss and besday wish dari papa. So papa tanyer, mama nak ape2 tak?? this year what i wanted the most i already have, what more can i say?? takperlah papa this year papa simpan duit beli for this baby. yup that for the good things right. tiba2 air mata turun, teringat pada arwah mak selalu klu arwah mak ader mesti dia akan ckp "Selamat Hari Lahir adik"




July is the months of everybody in the office, so we all decided to plan one celebration for all, erm so dkat ofis 5 org sambut besday pada bulan yg sama, so need a big celebration, ptg pulak husband sms me tanyer nak mkn maner dan suruh balik awal. Rupenya papa bawa mkn kat secret recipe di jusco cheras selatan, erm so aper lagi mama mkn my favourite cake, chocolate indulgence yahoo baby pun mesti happykan syg biasalah 2 in 1 package, mama happy pun baby akan happykan.





tgk all the cake, nyum..kan syang




ini cake mama, sdapkan sayang





So lepas mkn2 tgk brng utk baby, just window shopping jer. Mama berkenan nak beli mcm2lah baby, tak sabar nak shopping spree utk baby nie, tpi yg pnting nak tau gender anak mama nie dulu, harap2 baby boy , klu twins lagi bagus. amin...

Wednesday, July 8, 2009

Blog's Under Construction

Sorry for all reader, saya tak tau knapa blog nie buat hal, so skrg dlam proses masukkan blog ini dalam ICU nak kene operate, test then baru sya leh publish any post... Baby dalam perut nie pun ckp, mama kene change on the blogs... oklah guys.. tunggu for the new blogs...









Blogs under construction!!!!!!

Monday, July 6, 2009

Congrats to Afzan & Aman for Newborn Baby

Hari Sabtu dlm pkul 12.00tgh malam aku dapat msg "Allhamdulillah, afzan selamat melahirkan baby girl, izzah nur zahra pada 040709 jam 9.20 mlam di hospital putrajaya". Tahniah afzan so smalam saya, noly , fish & kak ayu pie melawat afzan di hospital putrajaya, dan yup mmg hospital nie mmg cantik. baby tue amat comel sekali, comel sesangat. So sbelum pegi melawat afzan, aku dan husband singgah di Jusco Cheras Selatan utk beli hadiah for this si kecik, dah janji ngan mama afzan nak belikan skirt & hairband utk baby. Yup mmg rambang mata duk cari maner yg cun, dah confirm nak cari colour pink bagi baby izzah pakaikan?? So dah jumpe tpi tak jumpe hairbandlah so we all gantikan dngan sarung tangan dan kaki yg match with that skirt. Harap baby izzah dpat pakai that skirt yg aunty bell bgi tau.




"Dear afzan hope your life will be cherish with this new born and beautiful baby. Congrats to both of you afzan and aman, be a good mama & babah ok"





sweet mama
mesti afzan rindu ngan perut nie kan, so cepat utk 2nd baby ok






mama & babah




* sorry afzan ambik gambar dari fs, dan sorry tak dapat upload gambar baby coz agak ramai di hospital masa tue, anyway i'm happy to both of you

Jalan Bellamy

Last Saturday, husband dah promise nak bawa pie mkn ikan bakar kat jalan bellamy, agak terliur bila tgk rancangan "warung kita" kat astro prima, so sejak tue asyik teringat ikan bakar, so dlm kul 10.45 dah bertolak, yup mmg tak tau sngt maner jalan bellamy tue, tpi kami nie main redah ikut petunjuk yg my frens bagi, alah rupe sng gila nak cari betoi belakang istana negara. rupenya kami bkanlah org yg terawal smpai. ramai jugaklah time tue. kami mkn kat kedai seri menanti, erm mmg nmpak sedap gila mkanan tue, tambah2 ikan pari, baby dlm perut pun dah gerak sikit2. Aper lagi time utk mkn.



Ader dalam 4 gerai kat area nie, semua menyediakan ikan bakar, sotong bakar, benda 2 yg mmg akan di bakar dan juga lauk pauk yg ckup menyelerakan, so bila di perhatikan setiap gerai mmg penuh dah makin lamer makin bnyk kete yg dtg utk mkn disitu, menjelang 12.00 tghhari agak pack di sekitar kawasn tue. Husband nie mmg jarang nak mkn ikan pari bakar, mmg dia tak minat sngat, tgk aku mkn pun dia dah tau ia teramatlah menyelerakan sayang.







kedai ikan bakar "seri menanti"





my ikan pari yg teramat sedap





*nie bkn aku yg tangkap ehsan dari web lain, tgk betapa besarnya saiz ikan pari



bakar jgn tak bakar bang

Friday, July 3, 2009

Baby, Semalam Mama......

Smalm merupakan satu hari yg seronok, membengangkan, menyakitkan... bermacam2 rasa dlam satu hari. maybe baby pun rasakan sayang, keje utk final account Elken Exhibition Hall nie mkin memeningkan, bnyk VO's and also drawing is kejap ader kejap takder so mcm maner nak buat, so aper lagi buat buta2, so nak kene faham lagi adoi, tak bernafas mama nie syng. Tiba 2 our building manager Ms Yeoh ask us to go for meeting with bos, its a staff meeting, so in my mind mesti suspect mama akan kene nie.




Erm yup bos in now in mood membebel aku pun cebik muka, buat muka seorng pekerja yg protes, yup bnyk isu di bincangkan, tentang the work system, tntg timesheet (yg mmg aku tak suka nak isi), tntang isu dealing with client contractors and suppliers, then tiba part aku tak leh tahan, bos mcm nak kenakan aku,




bos: " i tak suka staff ambik half day, ambik mc, emergency leave, if u nak take annual leave, make sure that you all finish your work , if not the next day u must working extra's hours"


in my mind: "alah poyolah boss nie nak attack akulah tue, mcm aku kisah" hahahaa ada aku kisah


Selalunyer org akn ckp if you pregnant, people will treating u good, i'm not sure on this, hello i'm pregnant there's a time that i will feel unhealthy, tak faham ngan this bos, please consider.




elken exhibition hall final account re-measure




all the VO's




So after bebel bos pun ckp tiba2 nak belanja us mkn mcd. ehem cam tau jer mama nak mkn mcd kan syng. so aper lagi we all ambik this chance to order a mahal punyer set, aku paling suka mkn big mc, double cheeseburger & spicy chicken mcdeluxe, erm so aku order big mc, adoi sdpnyer, then masa lunch aku tak tau why bos treat me well, ask me on my pregnancy, nak ambik hati aku, or you feel thatt u are the guilty person. Erm dlm kul 3 jugak start keje, so biasalah time nie aku dah 50% malas. plus telinga sakit balik, adoi tak tau knapa, sakit yg amat. so ptg nie cdg blik sharp coz nak pie klinik.







mama to be



yup rubbing my baby



Dalam takder mood aku nie pie surf internet nak tau pasal michael jackso, the king of pop so ader upload sikit gambar the latest masa dia buat reherseal for his concerts, people come and go and this within god power, are he died in ISLAM, only the good knew the true.


like this pose



if he still alive the concerts will be the hit



Wednesday, July 1, 2009

Welcome July

Welcome the months of JULY, the month of mama coz mama besday is in this months this month mama will be celebrating with my beloved baby in my womb and also my husband that always loving me through this marriage. Hope the love will not fade as the time comes. Today my baby already 18 weeks in my womb growing with my love and intentions, luv u syang.



The loving of mother





Week 18




Your baby is approximately 6 inches/ 14.2 centimeters long from crown to rump and she weighs about 7 ounces/ 190 grams. Her chest moves up and down to mimic breathing but she's not taking in air, only amniotic fluid. Ultrasound scans in the second trimester assess fetal growth and development, screen for certain birth defects, check the placenta and umbilical cord and determine whether the gestational age is accurate. During these scans, you might see your baby kick, flex, reach, roll or even suck her thumb. Bring your husband along, and whether or not he's able to accompany you, make sure you ask for printouts of the baby in various poses. If you're having a girl, the vagina, uterus and fallopian tubes are in place. If it's a boy, the genitals are distinct and recognisable. If you are carrying more than one baby, check out our section on twins or more.








Welcome July
Hope this is the month of joy & happiness with me and my baby
Hope she/he will be fine
Luv U Sayang