Tuesday, October 27, 2009

Tanda-tanda Bersalin

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.



1.Bayi turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

a) sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan. (yup, mmg sedang sakit, tambah2 bila bangun dari tido)

b) kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (bolehlah tapi tak kerap sangat sbb tak minum bnyak air dekat2 tidor)
c) sakit perut, memulas (dah start memulas sejak 2-3 ari lepas)

d) kerap buang air besar (sejak 2-3 ari lepas asyik berak je walaupun sakit buasir ader tpi tetap nak berak)

e) kerap terkentut (mmg kerap kentut kebelakangan ni... ingatkan angin masuk bdn)



2. Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir

a) Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis. (emm ni ada tp rasanya discharge kot)

b) Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital. (still tak ader tanda darah lg)

3. Sakit belakang
a) Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. (sakit belakang dan sakit otot)
b) Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. (nak bgn pun kena merangkak dulu skang cr tempat paut tgn br ble bangun.. dah x ble angkat bdn snirik )

c) Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. (jalan samapi kaki nak tercabut dah pun)

d) Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring. (entahlah tahan jerlah sakit, sekarang selalu duk atas sofa tak leh duk atas lantai)

4. Pecah air ketuban
a) Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital. (erm takder lagi)

5. {mosimage}Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10. (ntah tak tau)

6. Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel "Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu"

7. Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

a) kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (tak ader lagi)

b) keluar air ketuban. (tak ader lagi)

c) pergerakan bayi menjadi kurang kerap. (rasa mcm aktif jer)

d) keluar darah dari vagina. (tak ader)

e) apa saja masalah yang dialami. (ntahlah.. tunggu jer bila nak bersalin nie)

Friday, October 23, 2009

Lagi-Lagi Kerja, Smpai Bila Pun Tak Habis






Elken Exhibition Hall







Tension gila dengan this projects,
tension tahap ayam,
geram
nak masuk final account payah
gara2 format contractor
aku nak cuti tak mau lagi tgk benda ni






Mama Rindu "Budak" Ini... Bila Mau Kuar???














mama rindulah kat budak kecik nie, windu sangat
walaupun budak kecik nie still dalam perut
tapi mama rasa rindu gilas
cepatlah sayang kuar, mama nak peluk cium chubby2 mama nie
nie selalu mama usap jer perut
tgk gambar 3d baby jer
sekarang baby dah semakin nakal tau
kalau lapar mesti kasi kick2 kat perut mama
kalau nak main pun mesti kasi kick jugak
kasi mama gelak sorang2
mama sayang baby tau
mama luv u so much
mama cinta baby
dont nakal2 dalam perut mama ok

Wednesday, October 21, 2009

No Manners!!!!





Inilah gambar yg sempat di ambil sebelum aku bertekad utk tidak memancitkan tayar kereta orang ini, maner tak bengang kan rasa nak dapat lesen kete nie dah buat praktikat mcmner nak parking kereta, but this owner assume that the myvi owner is know how to go out with this situation, this not the problem, nak kuar mmg ader agak payah, nak kene adjust2 yerlah tgk sajer kerapatan bontot kete vios nie ngan myvi punyer bontot, nasib baik org nie tak ader, if ader mmg dah kene pelangkung ngan aku 100 kali gamaknya, susahkan org tau tak!!!! nasib baik aku nie mmg bukan org yg bodoh* parking dgn cara yg bodoh* seperti ini........ kasi org angin jer


Tuesday, October 20, 2009

Anda Perlu Sabar????




inilah keadaan semalam
sungguh menguji kesabaran pemandu2 yg berhemah seperti aku
tak sangka jem teruk sebaik sajer keluar dari bayar tol nak ke kawasan tmpat tinggal aku bayangkan 5 line utk masuk line yg terakhir utk susur masuk ke bandar seri permaisuri,
yg paling aku bengang adalah kereta wira di belakang aku yg asyik mencucuk2 kereta aku,
maner tak bengang, taulah klu accident nanti dia yg salah,
tapi u patutlah simpan sikit jarak selamat kereta anda dari kereta yg lain
jgn terlalu rapat
nie mcm nak cium kereta org jer
aku dahlah pregnant
sakit hati gila
kaki dok sakit tekan brek jer
mau nak turun maki jer
rupernya jem ini terjadi kerana pemandu malaysia yg suka tgk accident
huhu melampau tul
dahlah baby asyik gerak jer
tension kot tgk mama tension
so the kesimpulannya is mesti ader sifat SABAR










*baby pun angguk jer dalam perut*
*comel-comel*

I'm free







today aku tersangat free,
today aku tak terlalu stress,
today i'm happy,
today i'm so happy,
no more tender report headache
sudah penat berjaga sampai mlm,
i want a rest

Wednesday, October 14, 2009

3rd Visit to HUKM






sempat lagi mama bel nie posing sebelum pie HUKM,
ini kali ke 3 lawatan aku utk jumper doktor
ikut dah bnyk kali aku pie HUKM utk buat mcm test
tapi utk jumper doktor tak kerap sangat,
pergi seawal mungkin utk berebut parking,
tapi kali nie aku tak buat scan
tak tau kenapa doktor tue tak bagi aku scan baby
nyampah tau
tapi mama tau my baby sihat dan kuat
lagi 7 minggu to see my baby
mama sayang baby
papa pun sayang baby









* mama luv u with all my heart*

Status: "Pregnant Woman" is busy











aku tersangat busy hari nie
no time to fb, to blog, to eat, to drinks, to gelak2
the environment getting stress then ever
this is because of tender report headache
i'm staying back at office
finishing what i do

Tuesday, October 13, 2009

Nota Hari Ini








inilah nota aku utk keje hari ini
stress gila keje sini
makin stress
takder keje lain ke yg sesuai utk aku nie
letih sangat jadi QS

Monday, October 12, 2009

Citer Hujung Minggu & MGTT

Tak sangka aku sekarang dah msuk 33 minggu, baju baby pun tak basuh lagi tapi this sabtu aku mmg tahap rajin gila, yup nak settlekan semua kerja cuci mencuci nie, nanti senang sikitkan??? al maklumlah umah aku nie apartment balkoni pun tarak so mmg jemur baju dalm umah, excited gila tgk barang baby, comei jer, ish tak sabornyer nak tgk anak sendiri, harap semua selamat. Tak leceh maner pun nak basuh , semua aku basuh pakai tangan then keringkan dlm washing machine jer. lampin baby pun dah 20 helai, bnyk gila beli, takperlah leh simpan bukan tak leh guna lagi pun. aku buat 2 kali cucian, hari sabtu just cuci lampin , booties+mittens, kain bedung, lampin, selimut, barut dan towel, hari ahad baru start cuci baju baby sahaja. hihi rajinkan bukan per sbbb tak ckup tempat nak sidai.




Husband pun suprise tgk aku yg rajin nie, umah aku pun dah start mop nak buang habuk2, adoi penat gila, tapi la nie aku pun dah tak larat nak masak sangat, terlalu letih nak ke dapur. Nak jlan pie kedai pun malas, erm takper sekurangnya husband tak kisah sangat pun, dia tau keadaan aku mcm ner... anyway tak sabar nyer nak tgk anak sendiri.. aperpun wish me happy ok.






nie semua barang baby, bnykkan





booties + mittens baby, comelkan geram jer tgk







----------------------------------------------



MGTT test lagi










Aku paling tak suka buat test nie, sejak kul 12.00 tghmalam smapi pagi nie aku kene puasa, then sesi ambik darah yg pertama, kemudian minum air gula dan tunggu 2 jam utk ambil darah yg kedua, peantian mmg penyeksaan, ramai gila ibu2 ngandung yg buat tesr nie, hopefully this is the last time aku buat test nie.. teguk air gula sepekat tue mcm minum air racun. hope the resuly yg kuar jari rabu nanti give the positive result... i hope












*i'm happy mama*


Friday, October 9, 2009

"Mama Oh Mama" komen baby yg geleng kepala





"ada kenal ngan perempuan di atas tue?? tuelah mama saya yg sngat chubby" konon ayat dari baby




imaginasi yg cukup kuatlah aku nie,
gambar nie adalah hasil candid dari mama afzan,
masa tue aku sngtlah asyik menelan kuih tart kat open house kak ayu,
sungguh sodap sangat,
sedap gila,
akhirnya aku tak kempunan lagi,




------------------------------------------------------




lately aku no idea nak post pasal ape??
sbb asyik fikir pasal baby mama nie jer??
nama dah ader, tapi still tgh menyusun agar nama tue indah,
persiapan baby dah 80% tgl sikit2 lagi dah beli,
just barang mama jer tak beli lagi,
this week nak basuh semua kelengakapan bayi,
dah 33 minggu nie takkan nak rileks jer lagi,
penyakit yg tak dijangka pun dah dtg,
mencabar tul pregnant nie???
anyway i'm enjoying this moments










*7 more weeks to go*

Monday, October 5, 2009

Speechless








dunno what to think,
dunno what to write,
dunno what exactly in my mind,
dunno what is my feeling right now,
dunno how to say,
today felt so tired,
tired until speechless,
can i run without looking back,
i'm so speechless



*mama, just can't wait to see you my baby*

Thursday, October 1, 2009

2 More Months.. (i'm counting mama)







Yup already in Oktober and 2 months to go,
my baby already growing and now counting the day he should be born,
hope everything will be fine,
the mama right now suffering heartburn,
baby still active and so naughty in hisplace of growing,
mama just want to say
baby mama luv u so much
and can't wait to see your chubby-chubby face,
whatever happened in the future u should know that,
i'm grateful to Allah that give me the best gift ever,
can't wait to touch u sayang,
can't wait to held your in my arms,
can't wait to breasfeed u,
can't wait to be ur mama,
everything with u are the precious moments ever,
be good boy ok,
i luv u with the whole universe can give to you,
i'm counting time now my baby,



and




mama






want
u to know that mama luv u