Monday, February 22, 2010

Himpunan Cerita

Lamer gila tak update blog nie yerlah almaklumlah busy giler kat project Dayabumi nie, makan entah ke mana, sembahyang pun ujung2 waktu, erm sungguh dahsyat. Oklah 10hb hari paling stress utk aku, after my super duper senior balik dari meeting Dayabumi, erm dia bagi aku a very good news , aku kene prepare all the volume again and ini adalah the final draft yg diaorng akan send pada tender secetary KLCC utk finalise pada jumaat nie. Erm format dahlah kene tukar pulak tue, bongok tul sorry klu ayat aku nie kasar sngat. Tpi its the reality, id designer nie pun menyakitkan hati kami. Nak tak nak hari nie at least kene siap 2 volume. Aku dah tak ada mood nak buat, tpi terpaksa buat gak. So mlm tue aku keje sampai 12 mlm, mata dah tak bukak dah.. otak pun ah jammed tapi gagahkan jugaklah.


Esok pagi aku datg kul 6.45 pgi aku dah smpai ofis nak settlekan volume 3, so all this 3 volume kene bgi aku punyer pricipal check then comment, my super duper senior pulak dah pergi bercuti. Oklah aku lah kene tanggung semua. At least yg paling kritikal ialah Vol 3, semua bill of quantities kene adjust balik, erm level 15 dah tak termasuk dalam bill, Hadoi, angin betul ngan designer last minute nak change spec for sanitary fittings. Bongok ke aper, petronas cko nak guna yg muwah sikit. Haiyo nama company besar pun kedekut ke??? Aku pun teragak kuat jerit pada designer, last minute baru nak ckp. Nak kene edit balik. Mmg aku dah tense gila smapi jerit dalam ofis mcm org gila. Semua mcm kesian ngan aku so semua give a hand to me, samapi kul 9.00mlm kami dok ofis. Then bos ajak aku pie minum teh tarik, nak bagi aku cool down sikit kot. Then dia ckp nak antar aku kat turkmenistan, Erm hahaha, kelakaulah bos aku tue. Aku ada anaklah ingat nak tgk jer family aku kat sini, sorrylah.


12hb ofis aku cuti tapi memandangkan kojer utk dayabumi tak siap lagi then aku kene pie meeting kat dayabumi ngan petronas. Erm huhu leceh jer. Aku pun tak ada mood nak dengar sngat, masuk telinga kanan kuar telinga kirilah. Penat tau tak. Yahoo esok yg pasti aku nak ambik Adam. 13hb Feb aku bertolak dari kl kul 4 ptg smpai jb dalam kul 9.30mlm, smpai jer umah akak aku, 1st aku nak pegang ialah adam. Yg sonok yer, adam tau mama dia dah ada, gila manja, kepala gesel2 kat badan aku mcm nak masuk dalam ketiak aku. Huhu rindu kat mama dia agaknya.


Adam dah pandai sembang ngan aku, ceh mcm aku faham jer bahasa babykan. Alab buat2 fahamlah. Oklah la nie aku kene biasakn diri dengan kehadiran adam, mana taknyer dulu aku dok membujang ngan laki aku, so skrg dah berubah dah rutin idup aku. Rsa cukup complete idup. Tak susah pun nak jaga adam nie, skrg dia dah pandai nak mengiring. Hari Rabu aku bawak dia pie injecyion utj 2 months punye injection, hihi adam tak nagis pun, dah yg mengejutkan berat dia dah 6.88kg. Berat gila. Tapi dia tak nmpak gemuk pun. Dia nampak tinggi dan panjang. Oklah aku pun tak tau nak merepek per lagi. Yg pasti esok aku ada CNY lunch kat PNB Darby Park. So esok keje 1/2 hari. Yahoo.


Faces of ADAM







Tuesday, February 9, 2010

Dulu dan sekarang

Macam tak bz jer aku hari nie, erm actually bz. Tapi dah muak menghadap kojer yg tak makin kurang, makin bertambah dahlah, timesheet aku this months mmg pecah rekod. Sampai tak cukup ruang nak tulis almaklumlah keje menimbun. Stop! jgn lagi citer pasal keje gila kau kat ofis nie dah cukup trauma dah. So good news tadi aku dapat e-mail dari anak buah aku, dia hantar gambar terbaru Adam. Aku yg suruh dia tangkap gambar dan e-mail pada aku di setiap minggu nak tgk kechubbyan adam. Rindunya kat adam chubby2 mama nie. Cepatlah nak cuti nie, nak ambik adam, nak jumpa adam, nak cubit pipi dia, nak gomol2 adam. Mesti lepas nie aku ader rutin yg baru, yerlah bila adam dah ada ngan aku, aku antar dia pepagi kat pengasuh, pakcik nasi lemak kat apartmen aku pun sibuk tanya pasal baby aku. Yerlah masa time ngandung aku nie mals nak masak, boleh kira ngan jari kaki berapa kali aku masak. So selalu mesti beli mkanan dari pakcik tue, kira dah best fren, siap bagi kuih free utk baby aku. Tapi sebelum bagi baby aku kene makan dululah kan.





Erm dapat template nie dari widdlytinks.com so sesiapa tgh bosan dan nak kreatifkan diri pielah situ. Tue muka adam 4 jam lpas kuar dari perut aku. Chubby sngat, yg aku ingat 1/12/09 suppose my due date tue aku pie klinik sbb risau + nak tanya doktor berapa kg anak aku, tup dia scan dapat 3.92kg, huhu aku punyalah suprise terus dia tanya aku ada kencing manis ke? erm aku tak ada kencing manis pun, so doktor buat kali ke 2 dapat 3.7... kg lah. Huhu besar. Nasib baik time kuar timbang dia mmg 3.73kg pun, aper yg aku suka sngat pada adam tue kat pipi dia yg chubby2 tue, rasa nak gigit2 jer. So nak paste beberapa keping gambar kenangan aku time pregnant.









Kelakau pulak tgk gambar kat atas tue, time tue lagi 2 hari aku nak masuk ward. Berat time ngandung paling berat aku naik 4.5 kg, then last timbang aku turun 2.0kg, huhu tak bnyk kan aku naik time ngandung, ramai gak tak cayo, tapi tue mmg berat yg aku naik time ngandung. Ada org yg ngandung berat badan naik samapi 20kg, aku allhamdulillah naik sebanyak tue, yerlah akukan terlebih berat gila kalau naik lebih2. Rindu pulak nak ngandung lagi, tapi kene tunggu lagi 2-3 tahun, 19hb nie aku ader appotment kat hukm jumpa doktor pakar, nak buh protection. Tgh fikir nak buat ke tak?? Yg aku pelik awat diaorng beria2 suruh aku ambik protection, entahlah. Tak faham, mmg diaorng tau something happened masa dalam operation teater tue, atau aku mmg tak leh ngandung lagi. Erm ntah.

Monday, February 8, 2010

Very Stress Out (Just Luahan Rasa)


Adoi, mmg aku stress gila sekarang nie. Otak mmg dah jammed gila tak tau nak fikir mcmmaner, dari minggu lepas mmg bagai nak gila kerja, semua aku kene buat sorang, start dari bawah sampai ke atas dari A to Z. All measurement kene buat sorang, bnyk floor tau elements pun bnyk then the worst things is no drawings, no details drawings. Then prepare tender documents, mmglah super duper senior nie yg akan arah2kan aku, mmg tense kejap buat mcm nie, kejap mcam tue ingat aku per robot ker??? Nie manusia tau ader hati + perasaan. Its oklah this week aku keje bagai org gila. Bayangkan aku keje sabtu + ahad nie just for this projects, sabtu dari pukul 11.00 pgi sampai kul 5.00 ptg nie pun sbb aku request utk balik awal. Ahad dari kul 11.00pgi to 11.00mlm... erm sungguh dahsyat kan pengorbanan aku utk ofis nie semata2 for this projects. Utk bulan nie maybe ok, tapi lpas nie aku tak mo lagi keje mcm nie lagi sbb adam dah ada dengan aku.

Bayngkan time keje aku mmg langsung tak toleh menoleh, makan lunch pun aku skip, nak minum air pun tak sempat, sembahyang pun nak ujung2 waktu. kdang2 bukak facebook then luahkan perasaan aku yg ketika itu, mmg ader ayat aku yg tak sedap nak di baca dan didengar aku paste pada status aku. Bukan niat aku utk menyumpah2 kerja aku sendiri tapi itu just luahan not more than that. Ada hamba Allah nie ckp kat aku tak baik menyumpah2 keje yg bagi aku rezeki, yup thats aku tau tpi it just a statement of ANGER. At least aku lega bila luahkan rasa mcam tue. Bukan aku tak pernah keje seteruk nie, tapi its to much of tense dalam diri aku, yg perlu aku luahkan. Well after tue aku dah jadi positive thinker balik ok, at least diri aku dah jadi cool.


This delays of work pun bukan dtg dari kami, tapi dari ID designer asyik tukar2 nie then mcm diaorang pulak QS so pandai dalam contract2 nie, tapi yg kelakar jugak actually designer nie punya drawing pun tak finalize lagi by KLCC so aku assume diaorng pun tgh dalam keadaan yg betul2 kelam kabut. My principal pun dtg on that day, erm oklah at least dia tgk gak aku keje on SUNDAY kan. Dia pun tak tunggu lama pun kul 4.00ptg dia chow konon ada meeting kat luar, oklah maybe dia nak entertain peoplekan utk dapat a lot of projects, But neither him or my senior know what a the really status of this kelam kabut projects. Uish 2 years aku keje kat sini i think this is the most headache projects, awal2 dah kelam kabut.


Oklah at least aku lega bila luahkan rasa kat blog, kdg2 tak ada org faham betapa teruknya situasi kerja aku. Mmg pun tak leh nak samakan nature keje aku dan org yg keje kat tempat lain. "Org lain pun keje gak tapi tak stress mcm hang". Aku bukan nak tunjuk hebatnya, teruknya keje aku dan ini just hanya luahan seorang insan. nOt more than that.

Friday, February 5, 2010

Busy Time




Erm sebabkan project di atas aku teramatlah bz this week, tak tau nak komen macammana utk kerja ini, dalam blog nie dan facebook jadi tempat aku luahkan rasa terhadap semuanya. Stress tau, baca tajuk projek nie mmg macm senang jer kan. Just for main lift lobby dan toilets sahaja, mmg senang tapi nak tau how many level of it almost 21 level needs to renovate. Oklah tue aku tak kisah coz if ader typical floor, so snaglah nak buat. Tapi skrg drawing pun tak ada, just kan measure + imagine based on the floor plan also the elevation drawings pun ader salah tak reflect the area. Dayabumi mmg old buildings so mmg kene renovate as i know penghuni dayabumi nie terdiri dari MISC, Petronas & also Pos Malaysia. So aper yg aku boleh buat just do my best, so headache on this, the designer also pun tak promise when nka bagi drawings, but the tender need to go out on the 10/2/2010. For me it is impossible tasks, how nak prepare all the BQ.








Tue baru part BQ and for the tender kene ikut KLCC punyer format, ader 3 vol tau, dari as my practise we just have one volume, what to do must follow all KLCC terms & conditions, the form of contract also used KLCC on form no more PAM 2006 if doing KLCC job. Oklah not easy also to get job from KLCC, the consultant also need to registered with them usually the more on BUMIPUTRA company. Maybe dah rezeki company oklah aku akan keje utk cari rezeki for anak aku. So yg aku tau ada new projects also for KLCC at turkimenistan dunno also where. Oklah ader jugak job baru for KLCC. Just aku tak suka nak keje samapai malam sekarang, now adam mmg tak ada dengan aku tapi aku takut after adam ada, aku mmg tak mampu nak kerja sampai malam. Sorry to say that. But aku mmg already cakap dengan my super duper senior aku tak boleh works on night anymore. I had my komitmen to my baby ok.



Tuesday, February 2, 2010

Buah Hati Mama

Mama rindu sngat kat adam, hari tue suh abg is ambik gambar adam dan e-mail pada busu dia, uish gila mmg terkejut tgk perubahan fizikal adam, makin chubby2 nya, badan makin mantap. My sister ckp yg adam skrg suka bangun pagi ajak mak long dia sembang, main gelak2, aper pun mak long kata dia mmg budak yg baik dan tak m enangis sngat sekarang. Mama dah dapat pengasuh utk adam mmg dah book dia dari bulan 12 hari tue, so that day mama pergi tgk pengsuh tue. Erm oklah menyakinkan dan muka dia ader wajah penyayang pada budak2 nie. Nak hantar taska kat kondo tue mcm susah jer?? Bukan aper mahal sangat RM 350.00, erm mcm tak worth it jer.


Geramnya mama tgk, rasa nak picit2 jer pipi adam busuk2 mama nie.So raya cina nie aku mmg plan nak ambik adam suppose aku ambik dia hujung bulan nie tapi mengenaangkan aku terlalu rindu pada dia, so decide nak ambik awal, lagipun raya cina ofis aku akan tutup lama. So ader masa utk bermain2 dengan adam chubby mama nie






muka baru lpas bangun tido, alah comelnya dia tue.







nak pie shopping ngan mak long