Wednesday, June 16, 2010

Haiyo.. Sudah Tambah Lagilah

Mengancam tak tajuk kat atas tue, aper yg dah tambah. Hik hik baru dapat tau pagi tadi, dalam hati dok fikir awat Adam cirit birit, awat Adam suka gigit remote, Awat Adam duk kuar ayak liur, huhu .


Rupa2nya











tumbuh gigi atas 2 btglah ..
 kuar 2 btg serentak tau





*sila ignore gambar nie, adam dah tumbuh gigi bawah sejak 4 ke 5 bulan





Time tue aku sajer nak tgk, tgk2 ada dah tunggul 2 btg lak tue, hadoi awat tumbuh 2 batg terus, nie nak demam on off lah nie, yerlah mana tak demam, dok kuar serentak, syabas tue Adam, mama luv u hik hik, lpas nie gigit papa yerk. Tuelah ada aku baca dari sumber internet kat Ratuhati.com , semua nie saling berkaitan, ada org kata budak cirit sebab nak tumbuh gigi, ada ckp nak ringan kan badan sbb nak start menyusur dan merangkak.. hadoi mcm2 if yes its good tap aku tak mo Adam Cirit Birit lagi tak tentu arah jadinya pemikiran aku... huhu.

Tuesday, June 15, 2010

Cirit Biritlah Pulak

Hadoi lpas satu2 lak sakit yg dtg kat Adam nie, macam2 last  2 weeks dia kena high fever, sabtu tadi lak kene cirit birit, awatlah bila dah 6 bulan macam2 lak yg dtg. Takkan peralihan bulan kot bukan dah demam ke?? Apa nak buat , start cirit hari sabtu kul 4 pagi lpas Adam berak besar, dia berak carrot time terus dia berak ciritlah pulak, asyik meneran jer, hadoi bnyk sangat ke taik dia, tgk aloh macam cirit air, kuar sikit2. Panik gak time tue ingatkan salah mkan ke? tapi kasi kat adam bekal puree carrot jer kat nursery. Takkan sakit perut kot, so maybe sementara jer kot, tup2 bnyk kali lak tue, mama dia lak panic mana taknya dok check pampers jer, dok cuci punggung Adam sampai melalak budak tue yerlah dah merah2 punggung dia. Pagi tadi dah masak sweet potatoes, nak kasi Adam, so try jer kasi, erm dia tersangat suka, tersangat suka, sodap.. hihi .

mama, Adam yak yak
cirit.....tlg lap jap


Tgk satu hari tak ada kurang pun, erm makin bnyk kali adalah tapi sikit2 nasib baiklah ada pampers muwah kat umah. hik hik, tak kisahlah bnyk kali ke nak cirit. Esok hari Ahad still tak ada perubahan jugak, so planning nak bawah klinik panel dulu tgk apa dia ckap, huhu. Doc kata maybe sbb jangkitan virus kat nursey, baiasalh budak2 ramaikan so mmg tak hygiene sangat. Doc kasi ubat smecta & ubat garam takut nanti Adam dehydrationkan. Smecta tue utk keraskan taik so tak ada lah kuar cair jer, then doc ada kasi ubat sapu kat punggung nak cegah dari punggung dia merah. Haiyo bilalah nak sihat nie Adam, so mama tak kasi Adam mamam pun tak berani yerlahkan kang cirit banyk kali sbb makanan cam ner?? So Adam just minum susu jer.


Erm actually rasa nak marah diri sendiri pun ada yerlah, nursey nie tau tlglah jaga anak kita elok2, kat situ bukan banyak baby pun, budak sana dah besar, jagalah elok, bukam murah tau bayar. Huhu erm Hari Ahad Adam pun still yak dan yak, so mma nak 2nd opinion so mama pie Klinik Kanak2 Khoo kat Taman Len Sen tak mo pie Pantai Medical Centre, mahai lah hihi. So pergi sana, doc kata tk banyk ubat leh bagi aper dia punya opinion is same with doc panel so jagn risau dia kata, if dia demam then ada vomit so tue kene jumpa dia balik then dia kan refer kat hospital, so just tgk akan sembuh dalam 1 week maybe. Huhu sian Adam, tapi suprisingly Adam dok sengeh kat Doc tue taulah doc pompuan punyalah dia ceria.. hadoi. Asal pompuan suka jer jgn mata keranjang sudah, hik hik.So tunggulah camner satu minggu nie

Monday, June 14, 2010

Takdir & Cinta (Luahan Hati)

Erm adakah CINTA itu menentukan kita kan hidup bahagia selamanya. Pernahkan kita terfikir perkahwinan ini adalah satu kesilapan, kenapa org lain yg mampu membaca takdir kehidupan kita. Kenapa yerk?? Bukan manusia ditakdirkan utk bercinta kemudian berkahwin bagi meneruskan rasa kecintaan itu dengan cara yg diredhai, tapi ada insan yg cukup penting dalam hidup aku beritahu aku telah lakukan kesilapan terbesar dalam hidup. Kenapa manusia menghukum manusia?? Kesilapannya ialah aku telah memilih lelaki yg aku cintai itu sebagai suami. Org itu mengatakan aku berhak mendapatkan org yg lebih baik, tak percayakah dia pada Qada & Qadar Tuhan, dapatkah manusia tue menentukan kehidupannya pada masa depan. Kenapa kata demikian?? Sepatutnya doakan yg terbaik utk aku harungi hidup ini. Jika ini jalan yg sudah ditentukan Allah SWT aku redha, tpi jgnlah manusia itu menghukum aku diatas ini. Erm... Aku gembira hidup dengannya walaupun kadang2 kami berbeza, tapi perbezaan itu membuatkan aku jadi rapat dan bukan menjauhkan diri. Tuhan sudah letak jalan utk manusia itu pilih, dan manusia itu sendiri yg mampu mencorakkan kehidupannya, bukan nyer org lain.


Pada mu ku bersujud~afgan



aku tersangat2 suka pada lagu ini
sesungguhnya Tuhan Maha Mengetahui atas segalanya



Ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa kulihat
selain hanya namaMu, ya Allah
Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud
~{}~
Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud
padaM

Friday, June 11, 2010

Officially Adam 6 Months

Yahoo, ini adalah announcement its officially Adam sudah 6 bulan. Tup tap tgk Adam dah besar dari 3.73kg hinggalah lanie dah 9.30kg. Cayo tak anak aku dah seberat 10kg beras, haiyo aku pun tak caya gak awatlah leh seberat ini, taulah gen tue faktor utama sbb mama & papa dia badan besaq punya org. Dah nak wat camnokan dah badannya gitu dah berketul2 dah nie tangan mak dia dok dukung pagi pie taska, ptg ambik dari taska, jalan pie kete lagi. nie kira exercise dah nie. Bila Adam dah 6 bulan nie mama dia terlebih excited pulak sbb Adam dah leh mamam, mama dia dok fikir nak kasi per? menu per, dok cari info kat internet pasal pemakanan bayi. yerlah anak 1stkan mana nak tau apa.


La nie beg Adam pie taska pun dah bertambah, satu beg utk makana dia, satu beg for baju+pampers+ubat, huhu mama dia doklah pegang tiga beg kat tangan, pegang Adam kat sebelah, nak kunci pintu lagi huhu seksa wooo, awatlah kita tak ada 4 tangan hik hik sng gantung jer terus. wakaka. Actually 1 week befire Adam nak masuk 6 months aku dah start kasi mamam nestum dah, hihi suka tau dia, nyum, nyum, laju jer mulut bila lambat mulalah berbunyi Adam tue. Sonok mama kasi Adam mamam. La nie plan nak kasi puri carrot, puri sweet potato dan bnyk lagi hik hik tgh menyusun menu nie, 4 days each food nak tgk baby ada allergic or tak.




mama, adam nak mamam lagi
cumel




Perkembangan Adam yg lain selain bertambah berat badan, Adam dah pandai gigit dan berebut remote control ngan mama & papa dia, dok nak gigit jer remote tue padahal banyak jer teether utk dia gigit sipa gaduh nie ngan mama & papa dia, klu kitaorg ambik maka meraung tak ingat. Hadoi dahlah suara dia grau taulah ank jantan tpi wo suara jgn macho sngat, takut. dah terror dah bab meniarap nie, golek tiarap laju.. hihi tak dan berhenti. Baby yag suka tgk TV macam hobi mama & papa dia. Dia punya pattern tido cam mama dia masa mengandung hadoi dok pusing sana pusing sini sbb nak cari port best, kelakar tul tgk kdg2 samapi ke hujung tilam ke hujung tilam dia tido, kejao ngiring kejap tiarap, kejap gaya superman, kejap gaya ultraman, kejap gaya tundercat.. macam2 lah. tuelah klu tido time ngandung elok2 sikit kang terkena kat anak.


nie tido gaya kaya ngan bantal

Wednesday, June 9, 2010

Last Farewell E-mail

luv e-mail for my frens, consultants & contractors and clients
will be missing u all
i tak hutang u all ok chase my super duper senior



So the last e-mail for my frens to say farewell...... Hope diaorg tak lupa QS nie, yg mmg pemalu dah shy2 gitu dalam meeting tapi time makan no. 1 kasi suggestion, thanks sbb belanja secret recipe to Lina, huhu i know you tau i luv choclate cannot resist without it.. so help me frens to clear my works.. luv u all XOXO.. walaupun bnyak kene sound depan En UT so tak perlah janji saya happy. Forget me not.


Tuesday, June 8, 2010

"Azila. you don't miss us is it??"

gambar zaman dulu dulu


"Azila. you don't miss us is it??" ayat yg tiba2 dilafazkan oleh my lady bos aka wife kepada principal aku. Erm lawak ke?? ke satu sindiran utk aku. Aku dah resigned so tak payah nak banyak cakapkan. Aku yg RESIGN so tak mintak pun sympathy dari korang, ingat aku tak dapat kerja lain. Tak faham tul mind org macm nie, psycho. If you tak nak i resign said so, tapi yg penting kasi increment naik kit, dah 2 tahun increment naik cam hampeh, bonus pun 1 months jer kerja bagai gila kat sini, sampai tgh malam, ot tak ada work for free. huhu nak wat camner dah nasib badan yer tak. Nama pun kuli hik hik . Tak kisahlah janji sudah resign. In hand sekarang semua final accounts, tgh habiskan final account yg boleh close. Astro Arena dah discussion with PLM so right now tunggu M&E nak clarify VO. So tak kisah lahkan aku dah habiskan bab tue. Elken Kota Kinabalu punya aku mampu buat sampai 100 variation order bnyk lagi tak clarify, MR KP Ng pun dah terkejar2 aku hik hik. Lantaklah dia aku dah blah dah pun, e-mail pun dah distribute to all parties yg kenai pada aku.Oklahkan. Goodbye, will i miss u.. maybe. Will they miss me, i think not. I'm not CPK QS anymore, bye sayonara.

Monday, June 7, 2010

Beralih Bulan (GS)

tErm lamanyer tak update blog nie dgn story daripada Adam dan kehidupan kami sefamily niekan, first of all dimaklumkan Adam finally recovered from his high fever yg mmg tersangat2 high, he's making mama & papa scared. However thanks to God that help me & family through this tiring moments. For you Adam mama would sacrife mama life for you no hessitation on that. Adam adalah permata dan jantung hidup mama tau. Selalunya time nak beralih bulan nie, Adam usually akan kene batuk dan selsema tapi not for this months, he's got so high fever 39 until 40 erm highkan. Well in this point must remember, if anak demam don't ever take it so easy, mmg kene monitor gila2 condition anak. Huhu itulah pengorbanna ibu, harap Adam kan sacrifice as much mama sacrifice for him. Insyaallah.




mama, adam demam tau


Adam dimasukkan ke Wad at Hospital Pantai Cheras, coz that time dah pukul 1.30pagi, mmg dia got a very high fever, sampai tangan dan kaki biru, dan kepala mmg panas gila. That was 1st experience aku tgk Adam mcm tue, So nurse in emergency, mandikan Adam dengan air ais, erm nak turunkan suhu Adam yg tersangat2 tinggi time tue, aku pulak nyaris terduduk tgk Adam, erm mmg experience yg mama tak mau lalui lagi. Sambil nurse lapkan Adam dengan air ais, mulut Adam asyik bising agaknya air tue terlalu2 sejuk utk dia. Nurse pun ckap "iyer, iyer akak nak lap badan yer" adoi so soft gila suara nurse tue. Erm after that nurse put ubat for Adam dan Adam punmya temperature decreased slowly, huhu yerlah siapa tak  takut dengan high fever takut lehe kene sawan tarikkan. Anyway after two days, Adam makin recovered, semua di atas kuasa Allah S.W.T. Harap Adam akan sentiasa sihat lepas nie, tak taulah bila Adam duk taska nie mmg banyak gila sakit yg dia dapat. So daripada become worsen aku decide dan dah book satu aunty nie as my babysitter, Hope akan berjalan lancar lepas nie.



mama, Adam demam nie,
tgklah adam



Kat bawah ada google sikit maklumat dari blogger2 yg lain tentang apa dia peralihan bulan...


APA ITU PERALIHAN BULAN?
Beralih bulan (GS) akan terjadi kepada sesetengah bayi. Ada yang akan mengalami demam, batuk, hilang selera makan dan sebagainya. Ada yang terjadi mengikut masa tertentu ( cthnya 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 9 bulan). Walaupun dikatakan berlaku kepada bayi di bawah 1 tahun, namun kejadian beralih bulan ini masih berlaku kepada bayi yang lebih daripada 1 tahun. Malah tidak keterlaluan andai dikatakan masih berlaku pada mereka di peringkat remaja.


APA TANDA BERLAKUNYA GS?

1. demam/batuk/selsema
2. hilang selera makan/muntah
3. Ada bayi yang jadi lebih aktif atau lebih bersikap 'fussy'
4. Bayi lebih kerap merengek / manja
5. ada bayi yang lebih minum susu.
6. ramai ibu menyangkakan bayinya tidak cukup susu, namun ini hanyalah gejala, dan yakinlah susu ibu akan mencukupkan keperluan bayi itu.. (jangan pula diberi makanan tambahan bagi bayi di bawah 6 bulan).
7. pertumbuhan pesat bayi - ada bayi yang selepas GS berlalu, akan memperoleh 'skill' baru utk dirinya, spt, merangkak, duduk, berdiri atau berjalan.


JANGKA MASA BERLAKUNYA GS
Berbeza bagi setiap bayi yang mengalaminya, ada hanya 2-3 hari,malah ada juga sehingga 2-3 minggu.

 
finally Adam dah sihat ^_^

 
So dalam episod Peralihan Bulan nie dikatakan tiap bulan Adam sakit,  dah 3 kali mild fever (disbbkan tumbuh gigi jugak), selsema dan batuk (3kali campur sekali dngan mild fever), ulser (1 kali), high fever (1 kali), erm so tiap bulan Adam sakit starting from age of 3rd months, kenkadang agak UPSET pada diri sendiri yg tak berikan SUSU IBU pada Adam, yg ini bukan di sengajakan tpi ini adalah realiti yg mmg aku dah cuba, tapi ada sesuatu yg terjadi dan segala yg terjadi ada HIKMAH disebaliknya, mama REDHA ata Ketentuan Allah SWT, semu ibu nak yg TERBAIK utk anak mereka, tapi manusia mampu merancang dan yg memastikan ialah Alalah SWT jua.

Thursday, June 3, 2010

Kegilaan kami

Kami sudah punya satu kegilaan baru, yup en papa dah beli satu akuarium kecik + dngn semua equipment + ikan yg tersangat cantik. Hihi,so at least bila tgh marah tgk ikan nie terus sejuk hati yer tak. yup macam satu terapi pada ku juga bila tgk ikan yg cantik2 tue, Adam pun xcited gak tgk. Cumelkan ikan2 tue Adam, tapi tak secumel anak mama nie. Okalh at least ada gak kami nie binatang peliharaan  kat umah, klu kucing aku tak mo, bukan aku tak mo kucing takut kucing tak mo aku. Aku nie mmg Abti pada kucing, ish mmg tak leh blah ngan kucing, geram tgk. Hahaha jgn jadi macam aku yg bukan pencinta haiwan yg cumel macam kucing. Dalam akuarium tue ada 5 jenis ikan, dan setiap ikan ada 5 ekor, cantik2 tau. hihi. Enjoy the picture yer.



lovelykan





tak tau ikan aper??? tapi cun





full view of aquarium





swimming fish

Wednesday, June 2, 2010

Teluk Intan - The Journey ^_^

Jeng!, jeng!.. hihi akhirnya kami pulang ke Teluk Intan, pulang ke kampung merupakan pengalaman Adam yg pertama, walaupun dia tak faham tapi huhu dia pun rasa excited agaknya balik.. hihi. Macam balik kampung nak raya pulakkan Adam. Bertolak ke Teluk Intan dalam pukul 6.30pagi lpas sembahyang subuh, Adam pun tak mandi lagi tapi dia dah bangun xcited tgk mama dia dah pakai tudung. Menggelupur, "hihi bukan mama nak hantar Adam pie nursery tapi nak balik kampunglah" cam faham jer Adamkan. Erm anyway mama pun happy dapat balik sejak sekian lama tak balik.


Perjalanan kami seawal pagi tue pun taklah selancar mana, highway pun jammed kat certain2 area, ern yerlah cuti panjangkan, hari jumaat sampai ahad cuti mestilah lama, so mesti org ambik peluang utk pie bercuti atau balik kampung. Yg paling aku tak suka ialah aku kene gak monitor si papa nie punya driving bukan tak caya, tapi dia kalau tgk org lena sikit mmg bawak kete macam nak race, hihi actually aku pun sama macam tue, dah berapa kali dah kete aku accident tapi aku yg buat, haha, tak kisahlahkan. Duit aku gak kuar. (moral of the story jgn bawa kete dgn emosi, pandu cermat jiwa selamat, ingatilah org tersayang).


Smapi Teluk Intan dalam pukul 10.00 pagi, kami pie breakfast kat kedai yg mmg terkenal kat Teluk Intan, kedai mamak Ghulam Rasul, hihi aper lagi aku belasah roti sardin, si papa belasah roti canai banjir, konyang wo, tapi Adam hanya mampu melihat, dia dah berapa kali nak buat percubaan nak tarik pinggn dan cawan mama dia, hadoi. Sian dia dah lapar gak nak mamam gak. Umah still macam dulu, perubahan erm anda bayangkanlah sendiri klu yg duduk kat umah tue hanyalah ayah aku ajer, erm tak terurus, tapi takperlah lagipun ayah aku tue dah tua nak pegang penyapu, nak buat kerja umah pun dia tak laratkan.


Kemudian dalam kul 2.30 lpas si papa habis Sembahyang Jumaat kami bertolak ke McDonals Teluk Intan, nak mamam McD pulak, erm tak sangka tau Teluk Intan sudah begitu maju, dah ada Giants, dah ada Old Town, dah ada Butik Ratum huhu, dah ada Steak Factory, macam tak caya jer membangunnya Teluk Intan. Huhu hebat tul teluk intan, cawangan pizza hut pun samapi 2 outlet tue, maju ta maju, setiap inci tanah kat Teluk Intan tue dibangunkan dengan shop lot dan perumahan, erm pembangunan yg pesat gak.



Let's enjoy photo Adam kat McD Teluk Intan



werk, hihi comel tak Adam mama





mama ngan papa makan McD
Adam lak minum susu jer





pose sikit kat mma ^_^



After dah kenyang mama McD, kami semua bertolak ke Bulum Midai lak, hihi tak taulah sebutan per, tapi kawan kat Kampung gajah tue, nak jumpa Nenek sedara Adam, hihi Adam nie mmg tak takut pada org langsung, semua orang dia nak, baguslah macam tuekan, taklah nak menangis kalau jumpa org yg dia tak kenal yer tak. Duk sembang2 then bertolak balik ke KL, smapi pun dalam kul 8.00 mlm, so per lagi semua org pun tido, cuti panjangkan. huhu.

Tuesday, June 1, 2010

Doakan Dia

Sebagai seorang ibu agak tersentuh bila saya baca cerita ini dalam blog seorang blogger, jadi why not share this story about this great mother & child yg terus tabah walaupun diberi dugaan yg amat HEBAT TERLALU HEBAT kalau aku ditempat ibunya mungkin aku sudah gila, huhu tak sanggup tgk  bayi sekecil ini menanggung penderitaan yg terlalu menyakitkan bagi ku yup TERLALU MENYAKITKAN  tapi apakan daya ini DUGAAN dari NYA, Allah Maha Mengetahui segala2nya. Doakan mereka....Doakan harap mereka sentiasa TABAH. Amin  




Their STORY



Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.

Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong. Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.
 
Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan. 2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.


Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen. Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.


Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.


Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.




Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.



Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.





Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU.





Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha.Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan.


Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat.Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin