Monday, June 7, 2010

Beralih Bulan (GS)

tErm lamanyer tak update blog nie dgn story daripada Adam dan kehidupan kami sefamily niekan, first of all dimaklumkan Adam finally recovered from his high fever yg mmg tersangat2 high, he's making mama & papa scared. However thanks to God that help me & family through this tiring moments. For you Adam mama would sacrife mama life for you no hessitation on that. Adam adalah permata dan jantung hidup mama tau. Selalunya time nak beralih bulan nie, Adam usually akan kene batuk dan selsema tapi not for this months, he's got so high fever 39 until 40 erm highkan. Well in this point must remember, if anak demam don't ever take it so easy, mmg kene monitor gila2 condition anak. Huhu itulah pengorbanna ibu, harap Adam kan sacrifice as much mama sacrifice for him. Insyaallah.




mama, adam demam tau


Adam dimasukkan ke Wad at Hospital Pantai Cheras, coz that time dah pukul 1.30pagi, mmg dia got a very high fever, sampai tangan dan kaki biru, dan kepala mmg panas gila. That was 1st experience aku tgk Adam mcm tue, So nurse in emergency, mandikan Adam dengan air ais, erm nak turunkan suhu Adam yg tersangat2 tinggi time tue, aku pulak nyaris terduduk tgk Adam, erm mmg experience yg mama tak mau lalui lagi. Sambil nurse lapkan Adam dengan air ais, mulut Adam asyik bising agaknya air tue terlalu2 sejuk utk dia. Nurse pun ckap "iyer, iyer akak nak lap badan yer" adoi so soft gila suara nurse tue. Erm after that nurse put ubat for Adam dan Adam punmya temperature decreased slowly, huhu yerlah siapa tak  takut dengan high fever takut lehe kene sawan tarikkan. Anyway after two days, Adam makin recovered, semua di atas kuasa Allah S.W.T. Harap Adam akan sentiasa sihat lepas nie, tak taulah bila Adam duk taska nie mmg banyak gila sakit yg dia dapat. So daripada become worsen aku decide dan dah book satu aunty nie as my babysitter, Hope akan berjalan lancar lepas nie.



mama, Adam demam nie,
tgklah adam



Kat bawah ada google sikit maklumat dari blogger2 yg lain tentang apa dia peralihan bulan...


APA ITU PERALIHAN BULAN?
Beralih bulan (GS) akan terjadi kepada sesetengah bayi. Ada yang akan mengalami demam, batuk, hilang selera makan dan sebagainya. Ada yang terjadi mengikut masa tertentu ( cthnya 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 9 bulan). Walaupun dikatakan berlaku kepada bayi di bawah 1 tahun, namun kejadian beralih bulan ini masih berlaku kepada bayi yang lebih daripada 1 tahun. Malah tidak keterlaluan andai dikatakan masih berlaku pada mereka di peringkat remaja.


APA TANDA BERLAKUNYA GS?

1. demam/batuk/selsema
2. hilang selera makan/muntah
3. Ada bayi yang jadi lebih aktif atau lebih bersikap 'fussy'
4. Bayi lebih kerap merengek / manja
5. ada bayi yang lebih minum susu.
6. ramai ibu menyangkakan bayinya tidak cukup susu, namun ini hanyalah gejala, dan yakinlah susu ibu akan mencukupkan keperluan bayi itu.. (jangan pula diberi makanan tambahan bagi bayi di bawah 6 bulan).
7. pertumbuhan pesat bayi - ada bayi yang selepas GS berlalu, akan memperoleh 'skill' baru utk dirinya, spt, merangkak, duduk, berdiri atau berjalan.


JANGKA MASA BERLAKUNYA GS
Berbeza bagi setiap bayi yang mengalaminya, ada hanya 2-3 hari,malah ada juga sehingga 2-3 minggu.

 
finally Adam dah sihat ^_^

 
So dalam episod Peralihan Bulan nie dikatakan tiap bulan Adam sakit,  dah 3 kali mild fever (disbbkan tumbuh gigi jugak), selsema dan batuk (3kali campur sekali dngan mild fever), ulser (1 kali), high fever (1 kali), erm so tiap bulan Adam sakit starting from age of 3rd months, kenkadang agak UPSET pada diri sendiri yg tak berikan SUSU IBU pada Adam, yg ini bukan di sengajakan tpi ini adalah realiti yg mmg aku dah cuba, tapi ada sesuatu yg terjadi dan segala yg terjadi ada HIKMAH disebaliknya, mama REDHA ata Ketentuan Allah SWT, semu ibu nak yg TERBAIK utk anak mereka, tapi manusia mampu merancang dan yg memastikan ialah Alalah SWT jua.

No comments: