Tuesday, June 15, 2010

Cirit Biritlah Pulak

Hadoi lpas satu2 lak sakit yg dtg kat Adam nie, macam2 last  2 weeks dia kena high fever, sabtu tadi lak kene cirit birit, awatlah bila dah 6 bulan macam2 lak yg dtg. Takkan peralihan bulan kot bukan dah demam ke?? Apa nak buat , start cirit hari sabtu kul 4 pagi lpas Adam berak besar, dia berak carrot time terus dia berak ciritlah pulak, asyik meneran jer, hadoi bnyk sangat ke taik dia, tgk aloh macam cirit air, kuar sikit2. Panik gak time tue ingatkan salah mkan ke? tapi kasi kat adam bekal puree carrot jer kat nursery. Takkan sakit perut kot, so maybe sementara jer kot, tup2 bnyk kali lak tue, mama dia lak panic mana taknya dok check pampers jer, dok cuci punggung Adam sampai melalak budak tue yerlah dah merah2 punggung dia. Pagi tadi dah masak sweet potatoes, nak kasi Adam, so try jer kasi, erm dia tersangat suka, tersangat suka, sodap.. hihi .

mama, Adam yak yak
cirit.....tlg lap jap


Tgk satu hari tak ada kurang pun, erm makin bnyk kali adalah tapi sikit2 nasib baiklah ada pampers muwah kat umah. hik hik, tak kisahlah bnyk kali ke nak cirit. Esok hari Ahad still tak ada perubahan jugak, so planning nak bawah klinik panel dulu tgk apa dia ckap, huhu. Doc kata maybe sbb jangkitan virus kat nursey, baiasalh budak2 ramaikan so mmg tak hygiene sangat. Doc kasi ubat smecta & ubat garam takut nanti Adam dehydrationkan. Smecta tue utk keraskan taik so tak ada lah kuar cair jer, then doc ada kasi ubat sapu kat punggung nak cegah dari punggung dia merah. Haiyo bilalah nak sihat nie Adam, so mama tak kasi Adam mamam pun tak berani yerlahkan kang cirit banyk kali sbb makanan cam ner?? So Adam just minum susu jer.


Erm actually rasa nak marah diri sendiri pun ada yerlah, nursey nie tau tlglah jaga anak kita elok2, kat situ bukan banyak baby pun, budak sana dah besar, jagalah elok, bukam murah tau bayar. Huhu erm Hari Ahad Adam pun still yak dan yak, so mma nak 2nd opinion so mama pie Klinik Kanak2 Khoo kat Taman Len Sen tak mo pie Pantai Medical Centre, mahai lah hihi. So pergi sana, doc kata tk banyk ubat leh bagi aper dia punya opinion is same with doc panel so jagn risau dia kata, if dia demam then ada vomit so tue kene jumpa dia balik then dia kan refer kat hospital, so just tgk akan sembuh dalam 1 week maybe. Huhu sian Adam, tapi suprisingly Adam dok sengeh kat Doc tue taulah doc pompuan punyalah dia ceria.. hadoi. Asal pompuan suka jer jgn mata keranjang sudah, hik hik.So tunggulah camner satu minggu nie

No comments: