Wednesday, January 27, 2010

Pengalaman ku melahirkan Adam Quzhairiey




Yup sudah sekian lamer cuti bersalin, dah 60 hari aku cuti bersalin. Sekarang aku dah jadi seorang ibu kepada adam chubby2. Yup he’s truely hero of my hearts, 9 months berlalu tanpa aku sedari, mengandungkannyer 40 minggu + 9 hari was the best experience ever. So now aku nak share pengalaman bersalin, actually aku dah ambik cuti bersalin awal time tue dah 39 minggu dan berdasarkan pengalaman kawan2 yg lain kebanyakkan bersalin 1 minggu awal, so better aku rehat kat rumah dari serabutkan kepala otak dengan keje ofis yg makin berlambak terutama sekali final accounts.

Aku still pergi utk check up at klinik Bandar Tun Razak dan soalan yg kerap aku tanyer, kepala baby saya dah engaged or tak kat bawah, and nurse akn reply yg kepala baby still terawang2 tak tau bila nak turun. Huhu penantian merupakan satu penyeksaan. Bayangkan dah 40 minggu pun aku mampu jalan ke sana ke sini sorang diri konon nak cepatkan proses bersalin, tapi still tak ader tanda2 yg aku akn bersalin. So if aku tak labour pd 1/12/09 aku kene tunggu 9 hari lagi utk aku admit wad di HUKM on 10/12/2009 and will be induce for labour on 11/12/2009. Nasib baik 1 week akak aku ainon dtg teman yerlah takut kalau aku tiba2 bersalin, husband pulak kejekan.

Tpi tiba2 pagi hari khamis 3/12/22009 tue aku tgk ader lendir dan darah keluar so maybe aku dlm proses utk bersalin so pie kecemasan o&g hukm then daftar then proses check bawah, huhu mmg sangat dahsyat baru aku tau tue cara nak check bukaan, tapi doc kata tak ada bukaan lagi. So balik umahlah dulu rehat, hari nak admit masuk wad makin tiba, hari rabu 9/12/2209 aku langsung tak dapat rasa baby movements walaupun bnyk cara aku dah buat tapi still baby tak gerak, klu gerak pun mmg slow sngat so ptg after husband balik dari keje aku pie klinik Alam Damai just nak check tapi doctor advice terus pergi bahagian kecemasan o&g hukm masa tue dah pkul 8.30 mlm. So proses daftar bernula dngan doctor dan nurse yg sama with the same procedure so aku kene admit masuk wad malam tue, huhu hampa nak mkn kfc. Aku tanyer doc boleh tak aku admit esok pagi jer tapi doc kater baik masuk terus mlm nie sng nak monitor klu terjadi ape2.

So aku di admit dalam wad 2B (wad berlian) penuh gila katil kat situ. Tapi sikit frustlah dngan wad tue tak mcm yg aku bayangkan. Husband pun balik after hantar mkanan syahdu gila time tue yerlah tak pernah berjauhan dgn husband so patut dlm saat mcm nie husband is the strength to a wife. So ader doc pelatih dtg pada aku dan tanyer mcm2, huhu layan jerlahkan takkan nak berlagak pulak. Bermcam2 soalan yg ditanyer, erm aku pun dlm mood nak layan so layanlah. Aku cuma harap esok pagi aku kene induce but the reality induce adalah teramat sakit berdasarkan bacaan dan info yg aku dapat dari internet. Sakitnya adalah luar biasa ini adalah kerana sakit yg bukan semulajadi dan ia merupakan proses bersalin secara paksa for sure ia adalah amat sakit harap aku bersedia utk menanggung kesakitan itu.

Erm pagi tue nampaknya mcm aku tak dikisahkan kat sini, takder doctor pun yg dtg dan proses induce yg aku harapkan pagi tdi tak ader jugak, jam pun dah 10.30 pagi takkan tak boleh induce lagi dalam fikiran aku. Then nurse kata prof akan dtg round kat setiap katil ngan doc pelatih. Time aku pun dah sampai, pasukan doc pelatih dan prof ada kat katil aku. So lady doc yg admit aku dalam wad terangkan masalah aku. That lady doc tue tak tau whether nak induce or cesar, then prof tue kater why tak call dia rather than tunggu smpai tengahari baru nak decide. That lady doc explain yg baby aku besar dan pnjang so better cesar, then prof tue tanyer aku berapa tinggi aku then aku ckp 162cm then prof ckp aku ok for normal labour then prof nak check perut aku depan doc pelatih, aku pun dah tak malu dah korang nak tgk tgklah puas2, so prof ckp kat the lady doc that kepala baby dah engaged so better induce this afternoon. Then prof ckp kat aku if can normal delivery better by normal or u want to lose your uterus by cesar. Huhu mmg panas keadaan masa tue, that lady doc just diam jer well takkan nak lawan dngan profkan.

Tepat pukul 12.30 tghari doc buh pil putih dlm pungung aku, so dia pesan jgn gerak selama1 jam. Time melawat pun dah smpai, so husband ada dngan aku huhu lega gak bila dia ada gak kwn nak smbangkan. Erm rasa tak sakit pun, bilalah nak skit. Pukul 3.00ptg aku dah rasa skit pinggang, dan makin kerap. Setiap 10 minit sakit contraction tue dtg, huhu mmg sakit, makin lama makin sakit gilos pinggang aku then kul 10.00mlm doc check bukaan tapi dia kata dah 2cm. Harap2 adalah bukaan, makin lama selang 5 minit makin sakit pinggang aku tak putus2 doa, bagi aku baik aku putus pinggang dari skit mcm nie mmg aku lngsung tak bleh tido, barulah aku tau penangan induce nie mmg sakit. Kul 2 pagi sakit tue mkin menjadi2 airmata kuar mcm boleh buat kolam renang kat situ, aku pun dah tahan so aku ckp kat nurse aku makin sakit, nurse kata tunggu doc so aku tunggu doc dan doc kata still sama. Then aku ckp tak bleh ke bagi aku penahan sakit dan nurse ckp masa nak labor jer baru ubat penahan sakit akn diberikan.

Mmg tak dapat dibayangkan skit nie, aku lngsung tak bleh tido,aku jalan kat wad tue bagi nak kurangkan skit tgk jam berlalu lambat bilalah nak pagi nie adoi sakit. Klu aku tak dapat bukaan 3cm aku kene induce kali ke 2 if tak mau jugak aku akan di induce kali ke 3. Huhu yg 1 induce pun dah sakit gilos bnygkanlah kalau induce bnyk kali. So nurse shift pagi kater doc nak cek bukaan time tue pkul 7 pagi. So cek then doc kater allhamdulillah dah 3 cm so then aku siap pergi mandi tukar baju dan ready pada kul 8 pgi utk air ketuban dipecahkan. Berdebar gila perasaan aku time tue yerlah rasa sakit ke tak pecah air ketuban nie. Masa pecah air ktuban rasa gilos panas jer air yg kuar,air ketuban meleleh jerk at lantai wad tue.

So then aku di hantar ke dalam Daycare 1st stage labor room, nurse suh aku baring mengiring utk dia masukkan ubat kat punggung utk berak, so aku berak dan tukar baju, huhu seksi gilo baju tue mmg terdedah kat bahagian belakang, maner ada dah perasaan malu kalau nak bersalin nie. Tgk kat situ ramai dah menuggu utk tunggu bukaan sampai 8 cm baru akan dihantar ke labor room. Then nurse tue masukkan drops kat tangan aku, huhu rupanya tue ialah ubat yg mempercepatkan bukaan aku means dlm 7 jam aku kene bersalin, mmg bila buh ubat tue sakit lagi melampau2 dari sebelumnya, rasa bergoyang2 jer katil aku sbb aku mmg dah tahan dengan kesakitan tue rasa mcm nak lompat jer dari katil dan lari, bnyk kali aku minta pada nurse utk aku duduk bagi kurangkan rasa sakit tue tapi nurse kata tak boleh, huhu mmg dahsyat gila skit nie sementara tue, nurse bagi aku satu risalah ubat penahan yg ader utk kurangkn sakit. So mmg ader bnyk jenis penahan, aku pun tak sure nak ambik aper, so aku ckp nak ambik sedutan gas tapi nurse tue kater aku boleh tahan ke?? Sekrang nie pun aku dah tak tahan dngn sakit yg ader.

Maner aku tak ragu2 ramai yg kater kalu ambik epidural nie risiko adalah lumpuh, that why masa nak ambik epidural kita akn sign satu doc yg agree so after this all the risks is under our own responsible not under hukm. So aku pun rasa oklah aku ambik dari sakit mcm nie. Chinese lady kat sebelah aku menjerit time buh epidural, huhu aku harap taklah rasa sakit sngat, alang2 dah sakit niekan baik sakit terus. So turn aku dah smpai, aku kene duk tegak, agaknya mesti sakit bila nak cucuk ke tulang belakang harap2 doc nie buat dngan cermat, then uish mmg ajaib aku tak rasa sakit per pun siap aku nyanyi smbil gigit bantal konon nak tahan kesakitan tue. Then aku tanyer doc dah ke? Siap sembang dengan dia lagi, so dia kater dah buh means sakit contraction mengatasi sakit buh epidural gilos tak rasa per pun.

Then nurse tu tanyer aku rasa sakit lagi tak, mmg tak rasa lagi sakit contraction tue, totally hilang ajaib betul kesan epidural nie. Nurse advice aku utk tido sbb nanti mmg kita akn perlukan tenaga utk teran dan nurse tue kate effect epidural pada jam yg pertama kulit akan terasa gatal dan dinasihatkan tak digaru, yup mmg terasa gatal dan aku rasa mamai sngat. Huhu mmg aku dah ready utk tido, uish bestnya dapat tido yerlah dah 2 mlm tak tido baik ambik peluang nie utk tidokan. Then nurse suh aku minum air selusuh, husband aku ader tunggu kat luar nak bagi, doctor yg bertugas dtg buat check up, aku ignore jer dngan kehadiran dia org tue yerlah yg penting aku nak rest.

Semua doctor berdiri depan aku, ader aku kisah ngan dia orng. Yg penting aku nak tido. Then doc kater kat aku dia nak check bukaan, aku pun angguk, mmg tak rasa pun tngan dia seluk kat bawah, huhu best gila. Lepas dia kuarkan tngan doc lelaki tue pndang kat doc yg lain, yg aku nampak ader lendir hijau kat tangan doc tue. So aku suspect yg must be something wrong doc nie pun smbang antara diaorg. Nurse tanyer husband aku dah smpai ke, aku ckp dah smpai ader kat luar. Doc lelaki tue dtg pada aku then ckp puan baby puan dah berak dalam perut dan tgk carta CTG tue pun heartbeat dia makin lemah kemungkinan akan lemas, so aku yg dah nak tido nie jdi celik balik, mata pun bulat jer dan badan pun start mengigigil so doc pun tak mau ambik risiko so kene emergency cesar.

Erm aku rasa doa aku termakbul yerlah dari dulu aku mintak kene cesar bukan takut utk bersalin normal tapi ntah sejak dah msuk kandungan aku 7 bulan aku rasa aku mungkin takkan bersalin normal. Waktu tue mmg badan aku terus menggigil, doc tue just ckp selawat bnyk2 dan semua akn baik. Keadaan masa 2 mmg kelam kabut, ntah semua staff berjalan cepat aku pun tak ingat perjalanan aku ketika itu, yg aku tau aku bertukar katil masa nak pegi ke dewan bedah, ader nurse tue siap tanyer aku mcm2, lembut jer suara nurse tue.

Akhirnya aku dah smpai ke dewan bedah, aku di angkat sekali lagi kat atas katil dewan bedah, mmg katil tue hanya muat2 badan aku sahaja. Alat bnyk di pasang kat badan aku, nurse tue sembang dgn aku mcm nak buat aku rileks. Yg hanya terlintas kat fikiran aku ialah harap tuhan dapat izinkan aku menatap wajah anak aku, aku tak kisah kalau hilang nyawa utk lahirkan dia. Itulah pengorbanan ibu. Aku mula teringat pada suami, pada arwah mak, pada adik beradik aku,, harap aku diampunkan segala dosa aku oleh mereka. Proses bedah bermula, mmg aku sikit takut siap aku tanyer mmg ke aku takkan rasa sakit?? Betul ke epidural nie berkesan? Betul ke takkan ader ubat bius lain akn di berikan? Nurse tue cuma suruh aku bertenang.

Aku nampak byang perut aku di potong pada bayangan pada lampu kat bilik bedah, aku tgk doc tue sdang hiris perut aku, nurse tue tanya pada aku adakah aku dapat rasa masa bedah tue, aku ckp nurse knapa aku boleh rasa hirisan pisau tue. Nurse tue just suh aku bertenang, tapi siap aku ckp nurse bleh tak smbang tak dngan sya konon utk lupakan segala proses bedah tue, Nurse tue tanyer nak bincang pasal aper? Aku siap buat lawak then mmg nurse dan aku gelak time tue, nurse tue siap ckp puan jgn gelak kang doc siap potong pulak. Huhu last2 aku dah tak buat lawak dah. Mmg tak snggup rasa tgk perut kena bedah. Nurse tue kater kejap lagi nak kuar dah baby.

Tapi tiba2 doc jadi panic, dia ckap kepala baby dah engaged kat lubang utk bersalin normal, ya allah aku terus jadi gelabah aper akan jdi?? Doc tue tak dapat nak tarik kepala baby dari situ mungkin dia hanya ader tenaga perempuan dan tak mampu nak buat so dia ckp kat nurse panggil doc lelaki kat bilik bedah lain, then dia ckp panggil doc hery masuk utk tolong. Very emergency time tue. Masa 2 aku dah dekat nak putus nyawa rasanya, doc lelaki + doc hery smpai, mmg panic dia org time tue nurse tue tenteramkan aku, yg aku nie pulak siap tanya nurse mcm ner??? So berlakulah adegan yg mmg aku tak dapt lupa, proses tolak dan tarik yg nyaris buat aku hilang nyawa, tak seorang pun tau aper yg aku nampak masa tue, keadaan tolak tarik tue mmg sakiit, dada aku dah smpai ke atas, mmg aku boleh rasa setiap inci daging aku di tolak dan di tarik bagi keluarkan baby aku.

Aku dah tak boleh nak bernafas ketika tue, aku sesak nafas, aku ckp kat nurse aku tak leh nafas, nurse bagi oksigen suh aku sedut, tapi aku tolak. Aku Cuma dapt dngar nurse tanya pada doc knapa dada aku jdi mcm tue?? Puan, puan sedut oksigen nie, aku tak boleh sedut, aku tak boleh, time tue mata aku dah makin gelap, aku dah jadi pasrah pada takdir yang aku nampak arwah mak aku, aku nampak arwah mak aku, senyum pada aku, aku hulur tangan pada mak, tapi mak cuma senyum pada aku, mak adik nak ikut mak, ambiklah adik, tunggu adik. Masa tue aku rasa makin kuat suara doc panggil aku, puan? puan?? Aku masuh bernyawa lagi masa tue aku dapat dngar nurse tue kater puan baby dah nak di tarik keluar, masa tue tak tau mcm ner aku dapat kumpul segala kekuatan utk menolak kesakitan yg aku rasai, yup aku dengar tangisan pertama anak aku, tangisan yg membuatkan air mata ku jatuh. Ya Allah rahmatilah aku atas pemberain mu ini. Air mata seorng ibu yg bersyukur anak yg dikandung ke sana ke sini selamat dilahirkan di dunia.



my true hero






Aku nampak nurse ambik anak aku utk dibersihkan, nurse tue ckp puan nak tgk anak puan ke?? Tpi masa tue aku sngat lemah. Dua doc yg jahit luka bedah aku doc hery dan doc nadia. Masa dia org tolak masuk segala daging ke aper ke, mmg dapat dirasai sangat, mmg sakit tak tau nak kater. Aku cuma ckp nurse kenapa aku bleh rasa, rasa sakit sngat. So then nurse bagi aku ubat bius yg buat aku rasa kejang pada bahagian kaki, just boleh rasa sakit tue agak minima tak macam yag aku rasai tadi. Doc hery tanyer aku panggil aku, puan? Puan skrg dah tak rasa sakit sangatkan. Yup aku ckp tak rasa sakit lagi so diaorg teruskan proses menjahit.

Aku ckp kat nurse nak tgk anak aku, so dia bawa baby aku, aku siap tanyer berat dia berapa?? Nurse just ckp tak timbang lagi, aku tanyer lagi jantina per baby nie, nurse kater mari kita check, dia bukak kain bedung tue nampak bird dia, confirm its a boy dan aku ckp nurse nama dia adam tau. Wah nurse ckp puan mesti tgk nurkasihkan nie. Aku cium baby aku, huhu sonok dapat tgk baby sendiri akhirnya. aku pun tak tau berapa lama aku dah ader kat dalam bilik bedah tue, tapi lepas2 dia org dah bersihkan luka aku, yg aku tau bdn aku rasa lemah gila, mmg lemah sngat, dia org angkat aku atas katil lain dan smpai kat satu tmpat aku ditukarkan lagi atas katil lain dan aku sempat lagi ckp thanks kat doc tue, thanks for saving my baby. Kemudian aku di bawa kat tmpat lain yg aku nmpak aku kat bilik di panggil recovery room, aku tak bleh fikir time tue, ntah nak tido tapi mcm tak mo tido.

Yg aku tau nurse tue cabut epidural aku, aku cumer tanyer jgnlah ambik epidural, biarlah maner tau saya rasa sakit nanti, tapi nurse tue kater tak guna dah epidural nie so dia org cabut. Aku pun tak berapa ingat berapa lamer aku kat situ, aku mcm tido2 ayam just bleh dngar suara dia org. Ntah kat manerlah aku akn dibawa lpas nie?? Aku pun fikir dpt ke suami aku cari aku, dah jumper ke dia dngan anak aku. Kemudian ada nurse pakai baju merah dtg ambik aku dgn katil yg lain, so aku tanyer kat maner nak bawak aku, dia orng just ckp doc kater awak hilang 1.5 liter darah so kene masuk HDU utk check progress aku. Aku di tolak masuk ke bilik tue, yg aku nmpak ialah muka doc hery dan doc nadia ader menanti aku.

Aku dipasangkan dngan mcm2 kat tngan dan juga ubat dicucuk kat tangan aku, aku tau aku dipasangkan tiub pada saluran kencing aku, mcm2 ubat dia cucuk kat badan aku, aku nampak suami aku dtg, syukur sngat dpt tgk muka dia, aku cumer tanya dah tgk anak ke?? Dia pun tak tau maner anak aku skrg, aku ckp maybe kat wad aku admit pagi tadi. Doc hery dan doc nadia ckp ngan husband aku just dia ckp aku hilang darah bnyk dan akan monitor progress aku kat sini. Then suami aku cium aku, wah mmg syahdu gila time tue, dia kater nak tgk anak kami, aku pun tido tak tau berapa lama, suami aku dtg dgn ikmal anak buah aku, dia ckp dia terserempak dngan ikmal, tak sangka keluarga aku sndiri dtg jenguk aku. Tak lamer lpas tue mertua aku dtg, tpi aku mmg gila dapat rasa sakit tue, rasa ubat tahan sakit dah hilang kesannya, aku ckp kat nurse tlg buh ubat tahan sakit lagi, tpi nurse kater pagi nanti baru akan diberi, Malam tue aku kena puasa, air cuma sikit jer aku minum, badan aku dah panas, aku dah demam. Nurse panic dia sejukkan badan aku dengan lap badan aku ngan letak towel basah kat kepala aku. Yg aku tau aku tak boleh tido asyik teringatkan anak aku jer. Camner dngan dia, kesian tak dapat tgk dia.

Malam tue aku bnyk fikir, aku fikir kejadian dlm operation theatre ptg tdi membuatkan aku bersyukur pada tuhan kerana tak cabut nyawa aku time tue. Bagi aku masa tgk anak aku, berapa lamer masa yg aku dapat pun aku tak tau maner tau esok aku akan mati. Selama aku dalam wad pemerhatian, setiap katil dlm bilik tue penuh dngan bermacam2 kes, aku tak mampu utk tido walaupun aku tau aku mmg dah letih gila time tue, ntah aku tak mampu nak tutup mata. Esok doc dtg buat check up, aku msih tak leh bngun dari katil, tpi sbb ingatkan anak aku gagahkan juga walaupun aku tau ia amatlah sakit. Tak sabar nak tgk muka adam, harta aku paling berharga selepas kehilangan arwah mak aku. Aku dibenarkan keluar dan keadaan aku bertambah baik dari keadaan semalam so doc kater aku kena bnyk jln walaupun sakit, nurse kat wad berlian dtg ambik aku, yup time tue aku tau aku nak jumpa adam aku nak cium dia puas2. Tuhan bagi aku peluang utk perbaiki diri aku, bagi aku peluang utk bernafas lagi, bagi aku peluang utk lihat anak aku tpi smpai bila agaknya aku akan dapat peluang nie. Sampai jer kat katil, nurse tolak troli anak aku, ya allah akhirnya aku dapat pegang dia. Aku dapat cium dia aku syukur sangat. Tpi doc yg check aku ader pesan suruh take care diri dan diaorn ader bagi appoitment utk aku jumper doktor pakar dalam bulan febuari nanti dan doc nasihatkan aku utk ambik protection to avoid aku dari pregnant.

Memang gila panjang kisah pengalaman bersalin akukan, ini just a story about how miracle is it to give birth to a child, your own fresh & blood. Setiap org punyer pengalaman yg lain, tapi inilah pengalaman aku yg paling berharga. Betapa seorng ibu sanggup korbankan nyawa sendiri utk kelahiran nyawa yg baru. Ya Allah aku mohon pada mu bagilah aku sedikit masa utk membesarkan anak aku, beri aku peluang utk lebih mendekatkan diri aku kepada mu. Amin













Adam mama luv u so much

No comments: