1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 ulas cili padi
kicap
1 tin sardin
1. Asingkan ikan sardin dari sos nya. Goreng ikan sardin dalam minyak. Minyak jgn banyak sangat. Goreng ikan sardin hingga garing sedikit. Keluarkan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili padi ( jika suka pedas ) yang telah dihiris halus dalam minyak yang panas. Setelah naik bau, masukkan sos ikan sardin tadi.
3. Biarkan sebentar. Kemudian masukkan kicap manis. Biarkan selama 2 minit atas api. Masukkan ikan sardin yang telah digoreng tadi.
4. Gaul hingga rata. Angkat dan sedia dihidang.
-----------------------------------------------
KARI SARDIN
2 biji kentang - dibelah 4
1 biji tomato - dibelah 4
3 sudu besar rempah kari ikan - digaul dgn air hingga jadi pes
1 cawan air
1 tin sardin
asam keping
daun kari
Bahan Kisar1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
6 tangkai cili padi - jika suka pedas
Cara
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan naik bau
2. Setelah naik bau, masukkkan rempah kari dan daun kari
3. Setelah rempah kari garing, masukkan sekeping asam jawa, diikuti dgn secawan air
4. Masukkan kentang dan garam
5. Setelah kentang empuk masukkan sardin dan buah tomato
6. Biarkan sehingga mendidih barulah ditutup
**** sajer kumpul resepi maner tau lepas kawin still balik lambat dari ofis, leh masak sardin jer****
No comments:
Post a Comment