Wednesday, September 9, 2009

28 Weeks Pregnant

This week aku dah 28 weeks means dalam dah 7 months aku pregnant, mcm tak caya jerkan. Cepat gila masa berlalu dan masa mendekati tarikh aku akan bersalin iaitu 1 Disember, wah sungguh tak percaya. Anyway i'm happy with this pregnancy kadang2 jer aku akan terlebih berfikir yg akan membuatkan emosi aku terganggu. Erm anyway baik kita appreciate what we have right now, sementara mata still boleh melihat dunia ini. So kira next week aku akan memasuki 3 trimester. Aper pun doakan agar aku sentiasa sihat dan di anugerahi kekuatan fizikal dan mental, zahir dan batin sepanjang proses mengandung nie.


Selalu org kater dah msuk 3 trimester, mcm2 penyakit dah muncul, tpi aku just dapat rasa baby aku skrang suka tido betul2 kat bawah perut. Berat gila bila nak bangun, kaki pulak still tak bengkak tapi selalu ader kejang2 klu aku tak selimut kaki, breast menjadi teramatlah gatal, tpi berita baik perut aku tak der strecth mark, mungkin tak ader lagi atau tak lamer lagi akan ada. Puasa dalam mengandung nie mmg memenatkan tpi nak wat camner sayangkan nak tgl puasa, lagi pun tak menudaratkan baby nie. Janji mkn banyak dan ambik tablet kalsium, minum susu, mkn roti biar kasi ader tenaga.




28 Weeks





You're in the home stretch. The third trimester typically starts at week 29 and lasts until week 40 and sometimes even beyond. (Don't worry - 42 weeks is the maximum! After that, a woman usually is induced to give birth.) Most women gain an average of 11 pounds/ 5 kilograms during this trimester. By this week, your baby weighs nearly 2.3 pounds/ a little over 1 kilogram and may measure 14.8 inches/ 38 centimeters from top to toe. At about this time, your baby can open his eyes and turn his head in utero if he notices a continuous, bright light shining from the outside. His fat layers are forming and his fingernails appear









*mama, baby dah makin besar*

No comments: