Wednesday, May 20, 2009

1st Trimester Nearly Gone

Yup smalam aku sudah melangkah untuk mengakhiri peringkat 1 trimester, ckup usia kandunganku mencecah 3 bulan...smlam konon mc untuk pie daftar and do check up untuk my kandungan di HUKM, actually kene pie private dulu then prepare surat rujukan dari doktor untuk pergi ke HUKM, smalm pie meronda ke area flat Sri Kota mencari klinik ibu mengandung DBKL... tak dapat di gambarkan keadaan flat tue, sungguh kotor dan yg paling mengejutkan klinik tue dibuka hanya pada hari isnin & jumaat sahaja. Nielah klinik kerajaan... geram tul...






Sekarang dah masuk 2nd trimester, aku rasa mase 1st trimester aku ok jer, ader muntah & loya2 tpi tahap ok still tak teruk tpi ntahlah aku rasakan keadaan aku samer jer. cume skrg asyik ader flame jer, mlm susah nak tidur, kepala selalu pening. adoi sungguh tak larat. hari nie aku rasa kepala aku smakin pening, tekak rasa tasteless. adoi...aku cuma harap keadaan kandungan ku baik selalu. dan jika di takdirkan aku mati selepas lahirkannyer aku tak kisah. biarlah dia jadi permata yg sempurna. (yup aku dah mengarutkan) tpi setiap manusia kene ingat kematian.



Semalam aku tak pie check up coz badan aku tersangat lemah, tiada tenaga nak berjalan. kaki sakit segalanyer sakit. ntahlah just tidur jer kat umah.



-----------------------------------








Your baby's face is beginning to look more human, even though she is only about 2 inches/5.5cms long from her crown to her rump and weighs slightly less than half an ounce/ 14 grams. The eyes, which started out on the sides of the head, have moved closer together. The ears are almost in their normal position on the side of the head. The liver is making bile and the kidneys are secreting urine in the bladder.

The fetus squirms if your abdomen is prodded, although you cannot yet feel movement. Fetal nerve cells have been multiplying rapidly and synapses (neurological connections in your brain) are forming. The fetus has acquired more reflexes: touching the palms makes the fingers close, touching the soles of the feet makes the toes curl down and touching the eyelids makes the eye muscles clench.

No comments: