Wednesday, November 11, 2009

HUKM Last Check Up

MY FINAL CHECK UP
11/11/09 finally is my last check up at HUKM, i will miss that moments, tunggu time check up agak seronok tgk perut ibu2 ngandung. Actually appoitment kul 10.00 pgi tapi aku nie gatal nak pegi awal tak sangka rupenya aku terlalu awal dtg. Tapi takper coz kalau dtg awal leh dapat parking cepatkan, so tunggu turn kat ruang menunggu. Then nama aku di panggil, so aper lagi pie buat prosedur yg same, pegi ambik berat, pergi ambik blood pressure dan pegi buat urine test. Tapi aku sangkut kat turn nak ambik blood pressure, yup nurse kata blood pressure aku tinggi 150/90 so dia suruh aku rehat dulu, dalam hati aku dah berapa jam dah aku rehat. So aku pie buat urine test thensit kat ruang blood pressure rehatkan diri konon selama 1/2 jam then baru pergi balik, yup my BP dah turun, 130/80 so dah normal balik. takut gilos time tue.




Turn utk scan baby pulak, dapat tempat kat depan bilik scan just tunggu bila turn no tertera kat skrin. Lama gak tunggu sbb hari rabu mmg hari ibu ngandung dan penyakit wanita HUKM, then my turn sampai, hari nie perut aku jadi demonstrasi budak2 praktikal hukm, tak kisahlah all are perempuan, yup all are ok, uri kat atas, air ketuban cukup, my baby sangat sihat. Then turn tunggu utk jumpa doktor. yang nie mmg lama kul 12.30 tghrai baru dapat jumpa, doktor ckap my baby dah 3.4 kg, besarkan, terkejt gila camner in one week dia naik samapi 0.5kg, what are suprise. Anyway doktor kater just wait for tanda2 bersalin jer, then aku cakap aku tak dapat figure 10 kali pergerakan baby, 2 hari just dapat 8 kali jer. So dia suggest buat CTG nak tau graf baby.




So pegi buat CTG kat unit Daycare, aku sorang jer kat situ buat, nurse sibuk letak wayar dan cari heartbeat baby, yup mmg boleh dengar beat baby, buat selama 1 hour aku per lagi snaplah gambar yg patut...




alat CTG





mama bowink tunggu




chak




No comments: